Насловна Вијести Источно Сарајево Јахорина постаје препознатљива европска туристичка дестинација

Јахорина постаје препознатљива европска туристичка дестинација

214
0

Јахорину је протекле зимске сезоне посјетило 411.000 скијаша, што је за око 350.000 више у односу на базну сезону 2016/17, када је на Јахорини боравило око 70.000 скијаша.

У односу на прошлу зимску сезону 2020/21, када је на Јахорини скијало око 260.000 скијаша, забиљежено је значајно повећање за више од 150.000 скијаша, рекао је директор Олимпијског центра Јахорина Дејан Љевнаић.

Љевнаић истиче да је, у оквиру припрема за сезону и инфраструктурних радова, изградњом нове модерне гондоле, два шестосједа и два ски лифта, капацитет ски центра повећан за 50 одсто.

Изузетно смо задовољни а и сви параметри свједоче о томе. Наш промет је достигао износ од 21 милион КМ, те је забиљежено повећање од 1.836 одсто у односу на базну сезону 2016/17. На Јахорини је ове зиме било 411.000 скијаша, чија је просјечна потрошња око 1.000 КМ, долазимо до износа од 411.000.000 КМ. Уз све то Јахорину је ове зиме посјетило више од 150.000 нескијаша“, наводи директор ОЦ Јахорина.

Љевнаић каже дасе број туриста повећава из године у годину, што се може примијетити и на огромном расту који је забиљежен кад је ријеч о броју скијаша.  Јахорина је, наводи, отворена за долазак туриста са нових дестинација.

„ Са добром и плански усмјереном и прилагођеном промоцијом успјели смо на Јахорину довести потпуно нове категорије гостију. Тако је претходних година забиљежен повећан број гостију из земаља региона али и Кине, Мађарске, Турске, Емирата, па чак и Велике Британије и алпских земаља“, нагласио је Љевнаић.

Дејан Љевнаић каже да је суштина јасна, инвестиције на Јахорини су добро одабране и брзо реализоване што је јако битно, те да је настављено са добрим управљањем и усмјереним промо активностима.

„На Јахорини се тренутно гради и инвестира на преко 300.000 м2. Уколико узмемо у обзир чињеницу да је просјечна цијена квадрата некретнина на Јахорини тренутно 6.000 КМ и да се на све то плаћа порез од 17 одсто, видимо да је држава вишеструко вратила све уложено на Јахорини“, наглашава наш саговорник.

„Велики инвестициони пројекти који подразумијевају изградњу најмодернијег система осњежавања, уређења ски стаза, нових лифтова и кабинских гондола, освјетљења, измјену визуелног идентитета, набавку најмодернијих машина за уређење ски стаза, те изградња најмодернијих љетњих садржаја, реализовани у претходне четири године, значајно су допринијели успјеху који Јахорина остварује из године у годину“, истакао је Љевнаић и додао да је драстично  промијењен приступ према гостима, али и начин рада и функционисања, што гости препознају.

Јахорину данас, дефинитивно, можемо сврстати на мапу свјетских ски центара, истиче Љевнаић и додаје да, увијек може више и боље.

Дејан Љевнаић изражава захвалност српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који је, како каже, подржао рад ОЦ Јахорина од самог почетка и вјеровао у њихове идеје, као и Влади Републике Српске, са којом заједнички раде и функционишу као један тим.

„Сматрам да је заиста много урађено у претходном периоду, Јахорина је доживјела потпуни препород. Свакако имамо нове идеје и замисли и сигуран сам да увијек може боље, те да, уколико сви заједно будемо радили у интересу планине, туризма и Републике Српске постигнути успјех можемо задржати али и надмашити“, рекао је Љевнаић.

Љевнаић наводи да Јахорину, уз модерне инсталације, од осталих ски центара издваја најбољи однос цијене и квалитета.

„Додатна предност јесте и близина међународног аеродрома и великог града са чим се не може похвалити велики број ски центара. Свакако увијек издвајам домаћински приступ, љубазност и непосредност људи који овдје живе“, наглашавца Љевнаић.

Покренута иницијатива за стављање у функцију девастираних хотела и објеката

Када је ријеч о сарадњи са локалним властима и јахоринским хотелијерима, Љевнаић сматра да увијек постоји могућност и простор за унапријеђење.

„Недавно смо покренули иницијативу за преузимање  девастираних хотела и објеката, с циљем адаптације и стављања на располагање ових објеката туристичкој понуди општине Пале и њеним становницима. Ријеч је о хотелима Турист, Панорама, некадашњем Дому ‘Будућност’ те студентском дому на Каловитим брдима“, најавио је Љевнаић.

Љевнаић каже да би, ослањањем на успјех који је Јахорина постигла у претходних пет година, туристички објекти, када буду стављени у функцију, значајно допринијели туристичкој понуди општине Пале, али и преосталих општина сарајевско-романијске регије.

„Нови смјештајни капацитети значе нова радна мјеста, нове могућности економског и привредног развоја, смјештај и боравак великог броја туриста управо на подручју општине Пале, а све поменуто би значило да би управо ова општина постала средиште свих збивања и цјелокупне туристичке понуде ове регије“, сматра Љевнаић.

Љевнаић је нагласио да би стављањем у функцију наведених објеката било омогућено, не само кориштење нових смјештајних капацитета, са акцентом на попуњене капацитете на Јахорини, него и промоција,  организовање различитих садржаја, једнако значајних за туризам ове општине и регије којој припада, као што су конгреси, семинари, презентације, конференције и слични догађаји.

Нови садржаји доприносе посјећености Јахорине током цијеле године

„Од самог доласка на Јахорину, наша визија је била да Јахорина живи 365 дана у години, а свим овим унапријеђењем понуде са сигурношћу то и постижемо“, навео је Љевнаић.

Сви посјетиоци Јахорине овог љета ће уживати у веома садржајној љетњој сезони. За љубитеље адреналина припремљен је ОЛИМП авантура парк, у оквиру ког је и најдужи планински боб у југоисточној Европи, атракције Наутикџет, Батерфлај, ЗипЛајн, који се простире изнад акумулационог језера на врху планине, као и Тауер, Лупстер и Скајдајв атракције.

Бициклизам, панорамско разгледање планинских врхова, вожња квадовима, картинг, дјечије атракције, едукативне и тјубинг стазе, само су дио садржаја које ће посјетиоци Јахорине моћи користити у току љетње сезоне.

Фантастична манифестација „Јахорина ХОТ“ представља најадекватнији увод у убједљиво најсадржајнију љетњу сезону на планини Јахорини.

„ Такозвани ‘Ивент маркетинг’ је јако битан за промоцију и много доприноси атрактивости једне дестинације. Ми свакако настављамо са организацијом сјајних догађаја али и концерата и фестивала највећих музичких звијезда. Управо један такав догађај нас очекује и на самом отварању љетње сезоне“, најављује Љевнаић.

 Фестивал „Јахорина ХОТ“ – за спектакуларан почетак љетне сезоне

Фестивал „Јахорина ХОТ“ биће одржан од 1. до 3. јула 2022. године и у том периоду Јахорина ће угостити неке од најпознатијих музичких звијезда региона. Хладно најврелији догађај обиљежиће савршен слијед манифестација које представљају најбољи спој Хедонизма, Одмора и Туризма а који ће нашим посјетиоцима пружити само најбоље из сваке од поменутих области.

Први фестивалски дан, 1. јула, обиљежиће разговори о туризму и угоститељству, те наступ групе Нервозни поштар, након које ће услиједити сјајна забава уз познати ди џеј двојац електронске музике који чине Ди Џеј Умек и Дејан Милићевић, а одмах након тога у хотелу Вучко на Јахорини наши гости ће имати прилику да уживају у многобројним хитовима Владе Георгијева.

Субота, 2.јула, други фестивалски дан, резвисана је за породице. Фемили деј, прилагођен породицама,обиљежиће садржаји попут наступа сјајног хора Чаролија, културноумјетничког друштва, јога радионице у природи, маскенбала, потраге за благом те НТЦ учењем. У вечерњим часовима очекује нас концерт Аца Лукас а истог дана гости Јахорине уживаће и у добро познатим хитовима групе С.А.Р.С.

Недјеља , 3.јула, биће испуњена садржајима као што су Хот дринкс фест, Хот тренингом на отвореном, односно, Зумба партијем, док ће љубитељи гастрономије уживати у најсласнијем дијелу овог дана, а то је ‘Јахорина кукинг шоу’. За сјајну забаву у оквиру музичког дијела овог дана ће бити задужен Кики Лесендрић и Пилоти, након чијег наступа ће услиједити спектакл који сви са нестрпљењем очекујемо. За сјајну музичку завршницу ове тродневне манифестације биће задужена балканска звијезда Светлана Цеца Ражнатовић.

 

 
ИЗВОРОЦ Јахорина, град Источно Сарајево
Претходни текстШулић: Опозиција свјесно манипулише борцима 
Сљедећи текстОбавјештење о проналаску неексплодиране направе и планираној неутрализацији