Насловна Најновије Јевтовић: Инструментари домаћини операционих сала

Јевтовић: Инструментари домаћини операционих сала

340
0

У Болници „Србија“ налази се пет операционих сала, три у самом операционом блоку, једна у поликлиничком дијелу и једна у ургентном блоку. Сам операциони блок је на услузи за тринаест хируршких грана.

Биљана Јевтовић, главна сестра операционог блока са стерилизацијом, каже да је на овом блоку запослено 14 инструментарки, један инструментар, три сестре на стерилизацији, који заједно са хирурзима и Одсјеком анестезије чине један хируршки тим.

„Kада неко спомене операције прва асоцијација људима су хирурзи који их обављају. Међутим, мало ко зна о људима у операционој сали без којих ни рад хирурга не би био могућ. Инструментарке и инструментари имају важну улогу при извођењу операција, од припреме пацијента и инструмената до асистирања хирурзима. Често се каже да су инструментари домаћини операционих сала“, објаснила је Јевтовићева.

Додала је да су инструментари дужни да обезбједе асептичне услове рада.

У једној операциној сали потребно је да раде двије инструментарке, главна и циркуларна. Врло је битно кретање у сали, праћење главне инструментарке, као и руковођење апаратима.

Према њеним ријечима инструментарке као и читав хируршки тим немају радно вријеме, јер се никад не зна колико ће операција потрајати.

“Посао је врло стресан. На стрес који носе хитна стања морамо да се навикнемо и да га превазиђемо. Kапацитете усмјеравамо на најефикасније дјеловање у најкраћем року. Kада се све заврши како треба, сатисфакција је немјерљива и то је оно што пуни батерије. У колективу инсистирамо на отвореној комуникацији и његујемо тимски дух” истакла је Јевтовићева.

Да би рад инструментара уопште био могућ, важну улогу у самом процесу рада операционог блока и свих других хируршких одјељења имају медицинске сестре-техничари на стерилизацији.

„Стерилизација је једна од основних начела и техника у борби против инфекција. Методе стерилизације које се користе зависе од материјала од којих су предмети израђени и о упутама који су навели произвођачи материјала који ће се стерилисати. Медицинске сестре и техничари на стерилизацији морају бити квалилетно и стручно едуковани за посао којим се баве. Осим едукације морају бити брзи, спретни, одговорни, савјесни, те свјесни тежине и одговорности посла који обављају”, рекла је Јевтовићева.

У операционом блоку са стерилизацијом Болнице “Србија” раде три медицинске сестре које стерилишу комплетан операциони блок и сва хируршка одјељења.

Према њеним ријечима, једна главна сестра поред организационих способности, одговорности, едукације кадра, редовних послова набавке, вођења извјештаја, вођења рачуна о сервисирању апаратуре и свих осталих послова које обавља, превасходно треба да има знање и способност за рјешавање проблема.

Јевтовићева је рекла да се раде редовне, као и ванредне контроле стерилности и чистоће у операционим салама и стерилизацији.

Важну улогу има и помоћно особље у операционом блоку које је задужено за чистоћу операционог блока. Својим савјесним обављањем послова свакако доприносе и нашем успјеху.

Она је оцијенила да као главна сестра ове двије службе, може да буде више него поносна на рад свог особља у операционом блоку, које годишње обезбједи квалитетан рад за више од 4000 операција и послије 15.00 часова, преузима хируршку амбуланту у ургентном блоку гдје се збрине више од 5000 пацијената за све хируршке гране, као и сва хитна стања истих.

„Настављамо даље наш рад, како би осигурали да се лијечење пацијената одржава на поуздан и ефикасан начин у складу са политиком установе и шефом операционог блока са стерилизацијом др Бојаном Голијанином“, закључује Јевтовићева.

ИЗВОРРтвис
Претходни текстТребиње: Одржана конфернција на тему „Регионална сарадња – Пут ка одрживом туризму“
Сљедећи текстНа Палама уприличена изложба ученичких радова Прве ликовне колоније (Видео)