Насловна Најновије Југовић: 9.мај – симбол српске историјске храбрости

Југовић: 9.мај – симбол српске историјске храбрости

154
0

Начелник општине Пале Бошко Југовић, честитао је свим грађанима Републике Српске 9. мај, Дан побједе над фашизмом, који представља симбол српске историјске храбрости, непокорености и одлучности, јер је слобода врхунски идеал за који су се Срби увијек борили.

„Срби су увијек били на правој страни историје, побједници који су пружали слободу и себи и другим народима на овим просторима и не постоји та манипулација и ревизионизам, који може омаловажити свијетлу и часну улогу нашег народа у побједи слободарских народа против идеолошког зла и мрака оличеног у фашизму“, навео је Југовић у честитки.

Он је нагласио да је 9. мај најзначајнији дан у историји човјечанства, када је сломљена мрачна идеологија која је однијела милионе људских живота, а слободарски народ овог краја поднио велику жртву да би извојевао слободу.

„Поносни смо на наше славне претке, њихову храброст и одлучност да се бескомпромисно боре против највећег зла – фашизма. Наша је дужност да обиљежавамо Дан побједе и са посебним пијететом се сјећамо храбрих Срба, који нису жалили животе у тој борби“, истакао је Југовић.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи, у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

ИЗВОРсрна, Општина Пале
Претходни текстВучевић: Знаћемо да сачувамо слободу и мир
Сљедећи текстКњижевно вече Бранислава Јанковића