Насловна Најновије Љевнаић: Поштујемо сваку одлуку коју донесе Влада

Љевнаић: Поштујемо сваку одлуку коју донесе Влада

150
0

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић рекао је да овај центар све ради транспарентно, поштује сваку одлуку коју донесе Влада Републике Српске и нема могућности задужења без њене сагласности.

„У току 2022. године постоје два документа Владе Републике Српске о подршци и финансирању инфраструктурних пројеката. Олимпијски центар `Јахорина` и нема могућности задуживања без сагласности Владе Српске“, напоменуо је Љевнаић.

Љевнаић је рекао Срни да је 21. априла ове године Влада донијела одлуку о обезбјеђењу средстава за реализацију инфраструктурних пројеката на Јахорини у износу од 15 милиона КМ.

„Други документ је закључак Владе Републике Српске од 8. септембра 2022. гдје се упознала о пројекту изградње језера Скочине и реконструкцији и изградњи новог система осњежавања Скочине“, навео је Љевнаић и прецизирао да пројекти, који су предмет оба документа Владе Српске, укупно износе 41,9 милиона КМ.

Љевнаић је напоменуо да ови пројекти обухватају уговор о јавној набавци радова, опреме и пратећих услуга по систему „кључ у руке“ за испоруку и монтажу два ски-лифта „Олимпик“ и „Спуст“, затим изградњу система за осњежавање и повезивање система на Прачи за ски-стазе шест и шест бе, те уговор о јавној набавци радова на изградњи освјетљења ски-стаза.

Ови пројекти, додао је он, обухватају и уговор о изградњи ски-лифта Прача, уговор о набавци-радови уређење постојећих ски-стаза, уговор о набавци радова на изградњи терасе ски-бифеа са радом пројектне документације и испоруком робе, уговор о јавној набавци-радови, опрема и услуге на модернизацији и генералном поправку двосједа „Огорјелица два“, те уговор о набавци радова, опрема и пратећих услуга на грађевинском забавном садржају за адреналински парк „Пољице“.

Он је рекао да ови пројекти обухватају и уговор о набавци-радови на изградњи друге и треће фазе амбијенталног уређења језера „Пољице“, Ски-дата опрему, лиценце, пројектовања и изградње ски-лифта „Трново“, Авантура парк, уговор о набавци-радове и опрему за уређење пута од Циљне куће до Олимпијског бара, пројектовање, уређење и опремање бициклистичких, шетних стаза и стаза за скијање, те пројекте ски-центра „Игришта“.

Коментаришући чињеницу да је на сједници Владе била тачка у вези са гаранцијом Олимпијском центру „Јахорина“, која није усвојена јер материјал није био припремљен у складу са законом, те да је ИРБ-у и Министарству саобраћаја речено да поново припреме материјал, Љевнајић је рекао да Олимпијски центар од доласка нове управе, од јесени 2017. године, ради све у сарадњи са Надзорним одбором, Владом Републике Српске, премијером, као и са ресорним министром.

„Увијек ту истичем подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика који је највише упућен у све наше планове и упознат о свему што је до сада реализовано на Јахорини“, рекао је Љевнаић.

Љевнаић је навео да материјале за сједнице Владе Републике Српске припрема ресорно министарство, али да Олимпијски центар „Јахорина“, као и до сада, поштује сваку одлуку коју донесе Влада Републике Српске.

„Од првог дана смо знали и извјестили Владу Републике Српске да Олимпијски центар `Јахорина` нема капацитете за враћање кредита и управо због тога смо добијали гаранције Владе Српске за задуживање. Олимпијски центар има могућност враћања кредита или од продаје земљишта или од субвенција и то је транспаретно од самог старта“, рекао је Љевнаић.

Он је навео да инвестиције које се реализују на Јахорини покрећу привреду цијелог региона.

„Стога, слободно могу рећи да цијела регија живи од нас. У току пет година рада на Јахорини реализовано је мноштво инфраструктурних пројеката – уређење ски-стаза, изградња система за вјештачко осњежавање, нових жичара, гондола, расвјете, измјена визуленог идентитета, набавка адреналинских љетњих садржаја и остали који за резултат имају раст прихода са 2,7 милиона КМ, колико је био базне 2016. године, на 19,1 милион КМ, колико је остварено у току претходне зимске сезоне 2021/22“, истакао је Љевнаић.

Он је додао да је ски-центар са 50 дана рада у зимској сезони достигао број од 153 дана скијања.

Љетња сезона, подсјетио је Љевнаић, раније није постојала, а сада има више од 100 дана рада у току љета.

„Број скијаша са 32.000 у базној сезони скочио је на 411.000, колико је забиљежено у претходној зимској сезони. Овако велики скок у сваком сегменту пословања резултирао је и растом цијене некретнина која је повећана за 16 пута, као и доласком бројних инвеститора који свој капитал инвестирају управо овдје“, напоменуо је Љевнаић.

Он је прецизирао да се тренутно гради више од 20 хотела на Јахорини и да је процијењено улагање око двије милијарде КМ.

„Сада, кад су радници и управа изградили и реализовали све планиране пројекте, вјероватно је вријеме да неко други преотме управљање или, чак, неко жели намјерно да банка преузме Олимпијски центар `Јахорина` како би се он након тога приватизовао, али ми смо и на то спремни“, рекао је Љевнаић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСтуденти прикупљају пакетиће за фочанске основце и дјецу на Космету
Сљедећи текстЦијена нафте у порасту