Насловна Магазин Занимљивости Љековити сапун од воде Црног Губера

Љековити сапун од воде Црног Губера

261
0

Сребреничанин Мирко Секулић производи сапун кориштењем љековите воде Црног Губера са његовог изворишта изнад Сребренице и тврди да и сапун има љековита својства.

Према његовим ријечима, сапун благотворно дјелује на акне, псоријазу и друга кожна обољења.

У љековиту воду Црног Губера Секулић додаје маслиново уље, кокос, кафу и мед да би направио сапун.

Мирко каже да је његов сапун микробиолошком анализом Завода за јавно здравство Тузланског кантона означен као љековит.

Осим сапуна, овај сребренички „универзалац“, односно самоуки и свестрани мајстор и умјетник, производи и природне ликере од боровнице и мушмуле са сребреничког подручја које, такође, припрема на бази доказане љековите воде Губера.

Идеја за производњу љековитих препарата појавила се прије извјесног времена приликом боравка у Француској, гдје је Мирко усавршавао грнчарски занат.

„Имао сам слободног времена и приликом шетње случајно сам ушао у једну радњу гдје се производе природни лијекови. Упознао сам се са власником и испричао му за сребреничку љековиту воду. Омогућио ми је да се боље упознам о процесу производње природних препарата и ту ми се родила идеја да покушам правити сапун на бази љековите воде Црног Губера“, појашњава Секулић.

Он истиче да се рецепт по коме производи сапун показао успјешним, а производ благотворним.

САПУН УКЛАЊА АКНЕ, ПСОРИЈАЗУ…

Мирко тврди да сапун „губер“ потпуно уклања акне и псоријазу с тим што на кожи остаје благо црвенило.

Да је сапун заиста дјелотворан показује податак да је у прошлој години продао 7.000 комада тог сапуна и да га траже многи из разних земаља, а велики број сапуна поклонио је пријатељима и на тај начин рекламира свој производ.

Секулић је изузетно креативна особа и познат је и даље од Сребренице и Подриња. Своју креативност искористио је и сам осмислио амбалажу за паковање сапуна и ликера.

Прије 120 година научно је доказана љековитост воде сребреничког изворишта Црни Губер, која се у природном стању користи за лијечење више болести и као лијек је извожена на западноевропско и америчко тржиште прије више од вијека.

Тада је више од милион боца годишње дистрибуирано на америчко тржиште.
Бања Губер престала је са радом прије 20 година и љековита вода неискориштена отиче у поток.

Секулић наводи за Срну да се на бази те воде могу производити многи лијекови и препарати, те паковати у мањим количинама и по повољним цијенама.

ЦИЉ – ОРГАНИЗОВАЊЕ КОНТИНУИРАНЕ ПРОИЗВОДЊЕ

Мирко настоји да обезбиједи средства да региструје фирму и добије сертификат како би се потпуно посветио том послу и извозу сапуна на европско тржиште, гдје већ постоји интересовање и потражња за сапуном „губер“. Томе је допринио велики број Сребреничана у дијаспори.

До сада је улагао властити новац у експериментисање и пробну производњу коју је развио и очекује подршку заједнице и надлежних институција за организовање континуиране производње љековитог сапуна и других препарата на бази љековите воде Губера.

Секулић је иначе познат у окружењу као свестран и особа која воли да експериментише.

По занимању је кувар и тај посао је радио прије рата у БиХ. Након рата, као самохрани отац бавио се разним пословима, а највише уређивањем ентеријера и дворишта, градњом мини-фонтана, молерским, декоратерским и дизајнерским радовима, сликањем, израдом сувенира, писањем реклама, грнчарским и још неким занатима.

Мирко своја знања стално проширује и савладане вјештине настоји да примијени у раду.

Многе послове веома успјешно обавља.

Секулић је радио у више европских држава гдје је уређивао ресторане, салоне, куће и друге објекте.

Сада га је заинтересовала производња сапуна и љековитих препарата, те очекује да ће јој се потпуно посветити. Сматра да ће то бити профитабилан посао у који жели укључити и синове Марка и Ђорђа, које је подизао као самохрани отац.

Миркова супруга Гордана убијена је 16. јануара 1993. године, током напада муслиманских снага на Скелане, када је са дјецом покушала да побјегне преко моста на Дрини у сусједну Бајину Башту у Србији.

Према досадашњим показатељима, интересовање за Мирков сапун „губер“ веома је изражено и он је убијеђен да ће имати сигурно тржиште, па је неопходно да се организованије и континуирано организује производња.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДо недјеље потпуна обустава саобраћаја према Доњој Градини
Сљедећи текстСутра на љетовање у Бечиће путује 16 дјеце