Насловна Магазин Туризам Љепота Таре апсолутни побједник Свјетског првенства

Љепота Таре апсолутни побједник Свјетског првенства

169
0

На тиркизној љепотици Тари весла су укрстили најбољи свјетски рафтери, а након узбудљивог такмичења сви у први план истичу задивљујућу љепоту ове ријеке и највећег европског кањона.

Бистрина Таре и снага њених брзака и букова опчинила је све учеснике Свјетског првенства. Уживали су у сваком тренутку проведеном на Тари и једноставно нису могли да се нагледају љепоте.

Канађанка Мери Клара каже за Срну да у трци нису биле толико лоше, али да им је у првом плану било уживање у неописивој љепоти природе.

“Прелијепо – планине, кањон, брзаци, невјероватно. Било је веома узбудљиво зато што у Канади ријеке имају браон боју, ништа се не види, а Тара је плава, бистра, задивљујућа и веома хладна, што није лоше за освјежење. Наш резултат у трци није толико лош, али нисмо због тога забринути, важније од свега је да смо уживали у овој дивној природи”, рекла је Клара.

Дјевојке из Индонезије одлично су се снашле на изазовним буковима Таре. У конкуренцији до 23 године освојиле су прво мјесто.

“Тара је прелијепа. И у Индонезији ријеке су лијепе, али нису овако хладне и нису оволико чисте као Тара”, каже Селавати Солихин, капитен тима.

Сличне утиске из Фоче носе и млади Аустралијанци, који су у самом финишу трке успјели да претекну Јапанце и освоје титулу омладинског првака свијета.

“Прелијепо мјесто, од кањона, окружења до саме ријеке, прелијепа земља. Много је чистија вода него код нас, са доста више великих букова, задивљујуће за мене. Трка је велики изазов, велики таласи, веома брза вода, било је веома узбудљиво и веома напорно, Тара је захтјевна ријека за веслање, потребно је доста снаге”, рекао је капитен младог тима Аустралијанаца Лијам Стифен.

Чешке посаде освојиле су највише медаља – шест, од чега пет златних. Члан једне од златних екипа, у категорији ветеранки, Шћепанка Стонова каже да је трка била изузетно узбудљива и да су у циљној равнини успјеле да претекну Канаду. И она на прво мјесто ставља љепоту кањона.

“Природа је апсолутно запањујућа, божанствено окружење. Ујутро устанете и уживате у свему, видите планине, ријеке, дрвеће, чујете птице свуда, бриљантно”, рекла је Стонова.

На Тари су уживали и рафтери из Хрватске, који су освојили треће мјесто. И они су одушевљени љепотом природе и посебно гостопримством Фочака.

“Прекрасно, сви су нас примили практично као да смо домаћини”, рекао је Томислав Хокњец из Хрватске.

Већ одавно је познато да ко једном дође на Тару, обавезно се враћа. Да то намјеравају и рафтери потврдио је предсједник Свјетске рафтинг федерације Џозеф Вилис Џонс.

“Ми смо једна велика породица, дуго нисмо имали прилику да се видимо и окупимо због пандемије вируса корона, лијепо је што смо сви ту. Ријека Тара је изузетно лијепа, није превише дивља и задовољава све услове за организацију такмичења. Са свим учесницима сам разговарао, одушевљени су и од свих сам чуо да би жељели да се врате овдје као туристи”, рекао је Џонс.

Амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи на затварању првенства у Фочи поручио је да ће младе Американке које су учествовале на првенству када се врате кући свима говорити о љепотама ријека које су видјеле и о топлини људи.

Презадовољан је и директор Свјетског првенства Александар Пастир. Он је похвалио Фочаке да су све одлично организовали и да је трка на Тари, што је најважније, прошла без инцидената, повреда и превртања.

Пастир је навео да је тешко наћи ријеку са толико брзака, а да је тако приступачна.

“Тара је изузетно чиста и циљ организатора је да покажемо да су Врбас и Тара најљепше ријеке, наравно, свака се надопуњује у спортском смислу. Након завршетка овог првенства треба да промовишемо туризам и мислим да је ово прави начин”, истакао је Пастир.

Гости из 22 земље свијета из Фоче су отишли препуни лијепих утисака, не само о љепоти природе, већ и о срдачности Фочака, њиховој укусној храни и како су истакли преобилним оброцима којима су их частили фочански рафтинг кампови.

Начелник општине Милан Вукадиновић на затварању првенства поручио је учесницима да су они најбољи амбасадори Фоче и да ће широм свијета пронијети причу о љепоти фочанске природе.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбиљежен Дан логораша Републике Српске (ФОТО)
Сљедећи текстЛажна дојава о бомби у ЦИК-у