Насловна Магазин Занимљивости Љетно, зимско или “полусатно“ рачунање времена ?

Љетно, зимско или “полусатно“ рачунање времена ?

190
0

Европске земље још нису одлучиле да прекину помицање сата на зимско и љетно вријеме, а разлози су неслога око тога за коју би се опцију одлучили.

Неке земље сматрају да би зимско рачунање времена било примјереније, јер је природније – Сунце је углавном у зениту око поднева.

Али, друге земље матрају да им је важније да имају више сунца, у вријеме које им остане након радног времена.

Већина европарламентараца сматра да би било боље да Европска комисија направи приједлог подјеле ЕУ на временске зоне, јер би то помогло у преговорима међу земљама и убрзало их.

Тренутно је ЕУ подијељена у три временске зоне, али постоји приједлог према ком би ЕУ била подијељена у четири временске зоне.

Велика Британија, Француска, Шпанија и земље Бенелукса, биле би у истој западноевропској временској зони. Земље те зоне поставиле би своје сатове на један сат уназад у односу на своје тренутно стандардно вријеме.

Тако би задржале сат разлике у односу на нову временску зону Азора на западу и средњоевропску временску зону на истоку.

У таквој подјели Шпанија и Португал биле би у различитим временским зонама. Португал би тако био усклађен са Исландом и Ирском у временској зони Азора, којој и припада.

Највећи проблем у том случају, имала би Ирска, јер би острво билко подијељено у двије временске зоне. Ирци би морали да одлуче да ли ће се ускладити са зоном Велике Британије или са Азорском.

Туристичке земље, попут Француске и Шпаније, радије би трајно биле на љетном времену, док сјеверније преферирају зимско. Проблем је у томе што је ту однос снага пола пола.

Постоји, међутим, и могућност полусатног помака у рачунању времена.

Индија се одлучила за рачунање времена на пола сата 1947. када је постала независна држава. Тада је одлучила да буде 30 минута „одмакнута“ од двије сусједне земље Бангладеша и Пакистана.

Kада је у Пакистану нпр. 5.00, у Бангладешу је 6.00. а у Индији 5.30 часова.

Kонтинентална Аустралија подијељена је у три стандардне временске зоне – западну, централну и источну. Аустралијско централно стандардно вријеме помакнуто је за пола сата у односу на источно и пола сата у доносу на западно.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстПостављен камен темељац за зграду Полицијске управе Источно Сарајево (ВИДЕО)
Сљедећи текстНаступи КУД-ова у оквиру Фестивала домаћих производа, предузетништва и фолклора (ВИДЕО)