Насловна Најновије Љето стиже у четвртак увече, првих дана врућине

Љето стиже у четвртак увече, првих дана врућине

31
0

Љето на сјеверној Земљиној полулопти календарски стиже у четвртак, 20. јуна, у 22.50 часова и дочекаће га врели дани, рекла је метеоролог Хидрометеоролошког завода Републике Српске Милица Ђорђевић.

– Сам почетак љета је у знаку веома топлог времена, чак ће бити и топлије од просјека за други дио јуна, с обзиром да ће температура ваздуха ићи до 38 степени, није искључено да понегдје у петак, евентуално, и суботу буде и скоро 40 степени Целзијусових – рекла је Ђорђевићева за Срну.

Она је за наредну седмицу најавила нестабилније вријеме и свјежије.

– Услиједиће пад температуре ваздуха за 10 до 15 степени, тако ћемо имати неколико нестабилних и свежијих дана, али то неће дуго трајати – рекла је Ђорђевићева.

У исто вријеме, када на сјеверној Земљиној полулопти стиже љето, за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима.

На дан почетка љета обданица је најдужа, а ноћ најкраћа.

Сунце прави свој највећи дневни лук изнад хоризонта. Излази на сјевероистоку, на југу достиже највећу дневну висину током године, а залази на сјеверозападу.

Подневна висина Сунца је највиша на сјеверној Земљиној полулопти.

Астрономи кажу да се Сунце у свом привидном кретању по еклиптици на дан почетка љета налази у тачки љетног солстицијума или сунцостаја.

ИЗВОРртвис
Претходни текстЗагреб: Двоје преминуло од легионарске болести
Сљедећи текстБројни туристички садржаји и Фаце фестивал обиљежиће почетак љетне сезоне на Јахорини (Видео)