Насловна Најновије Ћосић: Будућа покољења треба да знају која је цијена плаћена за Српску

Ћосић: Будућа покољења треба да знају која је цијена плаћена за Српску

134
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, рекао је данас на Палама, да Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата сјећа на све који су дали живот за Републику Српску, али обиљежавање значајних датума неће имати смисла ако садашње генерације не пренесу будућим покољењима која је цијена плаћена за Српску.

„Да није одбрањена Српска, да нису борци учествовали, не би свих нас било данас. О томе не треба причати само 14. фебруара, него свакога дана. Треба причати и дјеловати“, нагласио је Ћосић, који је присуствовао обиљежавању Дана бораца.

Он је навео да људи треба да се окупљају на светим мјестима гдје су уклесана имена страдалих, који су за Републику Српску дали свој живот.

„Зато Пале имају значај који је неизбрисив, који никада неће престати да сјаји и увијек мора бити уважен, без обзира на то ко води општину, град и Републику Српску“, истакао је Ћосић.

Он је рекао да у оквиру институција треба унапређивати положај борачких категорија и истакао да Влада Републике Српске, ресорно министарство и локалне самоуправе раде на томе.

Ћосић је додао да ће у Источном Новом Сарајеву, ових дана бити завршене двије стамбене јединице са 48 станова за смјештај бораца Републике Српске.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је Република Српска највећа вриједност и да данас сви имају обавезу да се сјете свих који су у темеље Српске уградили своје животе.

Он је изразио наду да та жртва неће бити узалудна и да ће Срби живјети у држави коју заслужују.

„Сутра је Сретење Господње и то је оно што нас мотивише да додатно градимо српску државу како њихове жртве не би биле узалудне“, истакао је Југовић и додао да треба бринути о породицама погинулих бораца и њиховој дјеци.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Пале Јасна Лазаревић Гавриловић, рекла је новинарима, да су се данас окупили како би обиљежили Дан бораца у оквиру манифестације „Сретењски дани“.

Она је рекла и да статус бораца у Републици Српској није повољан, па тако и на Палама, с’ обзиром на то да 31 годину послије рата нека основна питања и права бораца нису ријешена.

Дијете погинулог борца Драгана Трифковић, рекла је да је важно одавање поште сјенама погинулих јунака. „Важно је да се окупљамо и укажемо на значај бораца и жртаве које су поднијели за нас у Одбрамбено-отаџбинском рату“, истакла је Трифковићева.

Она је додала да је Борачка организација општине Пале дала свој допринос и чини онолико колико је у њеној моћи за дјецу погинулих бораца, али да, нажалост, велики број њих није запослен.

У оквиру данашњег обиљежавања служен је парастос у Цркви Успења Пресвете Богородице за погинуле и умрле борце, положени вијенци на централно спомен-обиљежје и на споменик команданту специјалне јединице „Бели вукови“, Срђану Kнежевићу и одржана свечана академија.

Вијенце су положили представници Борачке организације, општине Пале, града Источно Сарајево, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, декан Економског факултета Пале Марко Ђого, паљанске организације Црвеног крста, Удружења пензионера, Удружења „Белих вукова“, СУБНОР-а, Удружење ветерана војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.

Борачка организација је и ове године расписала конкурс у основним школама и Дјечијем центру „Бубамара“ за најбољи литерарни и ликовни рад на тему „Моја Република је рођена на Палама“, за које су данас подијељене захвалнице.

Плакете и захвалнице додијељене су и колективима и појединцима, који су допринијели афирмацији рада Борачке организације Пала.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстНавршило се 30 година од стравичног злочина над Србима у Чајничу
Сљедећи текстОпштина Источно Ново Сарајево поклонила књиге библиотеци Средње школе „28. јуни“