Насловна Најновије Ћосић: Град прошле године остварио 200 милиона КМ привредне добити

Ћосић: Град прошле године остварио 200 милиона КМ привредне добити

175
0

Укупна добит привреде Источног Сарајева у прошлој години, износила је око 200 милиона KМ, од чега је 19,5 милиона KМ уплаћено пореза на добит, рекао је данас градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је у Источном Сарајеву, након састанка са министром привреде и предузетништва Републике Српске Војином Митровићем, рекао да Град у континуитету биљежи и пораст регистрованих привредних субјеката.

„Привреда је у нашем граду у 2021. години пословала позитивно и тај тренд је настављен и у прошлој години. У 2021. години добит је била 11.200.000 KМ“, рекао је Ћосић новинарима.

Ћосић је рекао да је незаобилазна тема састанка била и фабрика „Мофас“ у Источном Сарајеву, чија је реорганизација и договорена.

Он је подсјетио да је Град, захваљујући Влади Републике Српске, прије двије године обезбиједио два милиона KМ и регистровао предузеће „Дигис“, које је у фебруару прошле године купило 51 одсто „Мофаса“.

Ћосић је рекао да ће реорганизација „Мофаса“ ићи у правцу измиривања обавеза према радницима.

„Тренутно нема посла у пуном капацитету, да не би гомилали обавезе, ми ћемо ускоро ићи у сазивање скупштине Друштва, на којој ћемо донијети одлуке о реорганизацији, пословању и обустави у појединим линијама“, рекао је Ћосић и додао да ће бити неопходна помоћ Владе Српске како би се обезбиједила средства за уплату доприноса и осталих примања за раднике који неће радити.

Он је рекао да је намјера и дио имовине укњижити као новчана средства, како би била обезбијеђена средства за измиривање дуговања.

„То је процес који ће трајати мјесец или два. Ми за два мјесеца морамо имати измирене обавезе према дијелу радника који неће наставити радни однос. Има радника који су стекли и услове за пензију, па је министар инсистирао да се измире обавезе према њима. Има људи који ће стећи услове за пензију, кад им се уплате заостале обавезе“, рекао је Ћосић и додао да је о овоме разговарано и са Синдикатом предузећа.

Ћосић је захвалио Митровићу за посјету Источном Сарајеву и нагласио да је данашњи састанак договорен прије непуна два мјесеца у Бањалуци.

Митровић је раније данас посјетио и Сребреницу, гдје се састао са начелником општине Сребреница Младеном Грујичићем

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстДо сада уписано 556 првачића на подручју града Источно Сарајево
Сљедећи текстМитровић: Заједнички циљ – јачање привреде у Сарајевско – романијској регији