Насловна Вијести Источно Сарајево Ћосић: Догодине меморијални комплекс цивилима страдалим у 20. вијеку

Ћосић: Догодине меморијални комплекс цивилима страдалим у 20. вијеку

217
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, рекао је да је циљ да меморијални комплекс посвећен српским цивилима страдалим у 20. вијеку за који је Влада Републике Српске издвојила 800.000 KМ буде завршен наредне године у ово доба.

Ћосић је рекао да ће то бити једна прелијепа цјелина вриједна 2.100.000 KМ.

„Биће на понос свих генерација и говориће о страдању Срба у 20. вијеку. Ове године смо успјели израдити пројектну документацију, обезбиједити новац, а можда радове и започнемо /17. септембра/ на дан славе града“, рекао је Ћосић у интервјуу Срни поводом славе града – Светог Петра Дабробосанског.

Он је истакао да ће од Владе Републике Српске у овој години директно у буџет града Источно Сарајево доћи око три милиона KМ.

„Ове године ће нам бити уплаћено 800.000 KМ за изградњу меморијалног комплекса, 800.000 идуће године. Милион и по нам је уплаћено у јулу, као подршка буџету због тога што нема комуналних такса, 300.000 KМ је била подршка за организацију Свјетског првенства у бициклизму и очекујемо још 100.000 KМ од Фонда за заштиту животне средине за пројекат уређења депонија“, појаснио је Ћосић.

Ћосић је рекао да сваке седмице одлази у Бањалуку, презентује пројекте, те да се истрајност и упорност исплати.

„Мислим да Источно Сарајево, са својим општинама, има посебан третман од Владе Републике Српске. У дијелу изграђивања система културе памћења и културе сјећања направили смо озбиљне искораке“, констатовао је Ћосић.

Он је додао да је оставрено све што је Влади презентовано.

„Оно што сам прије годину дана презентовао као један комплекс који треба да буде завршен до 2024. године, лагано се и обистињује“, рекао је Ћосић и захвалио Влади Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева је рекао да је у току припрема пројектне докуменатције за Kапију града која ће повезивати општине Источно Ново Сарајево и Источну Илиџу, као и за споменик жртвама НАТО бомбардовања, који ће бити испред музеја на Палама.

„То је дио културе памћења. Циљ нам је да у наредне двије године од Владе Републике Срспке добијемо новац да завршимо музеј на Палама. Припремамо и изненађење, а то је да на Требевићу урадимо визуелну идентификацију заставе Републике Српске“, рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да је Влада Српске прошле године уплатила два милиона KМ за куповину фирме „Мофас“, за коју, како је рекао, још постоје проблеми, као и да је завршен пројекат за „Парк великана српског здравства“ у кругу Болнице „Србија“, који ће наредне године бити рађен.

Ћосић је нагласио да ће до краја септембра бити донесена одлука о проглашењу парка природе „Требевић“.

„Ми смо ове године издвојили 30.000 KМ, урадили студију, у току је јавни увид и чим он буде завршен, ја се надам да ће Влада донијети одлуку. Моја понуда према начелницима општина Источно Ново Сарајево, Пале и Источни Стари Град биће да оснујемо зајеничко предузеће и заједнички управљамо овим парком природе“, додао је Ћосић.

Он је најавио и да ће на Палама бити прављена зграда градске управе, као и да ће у Трнову бити завршен Ватрогасни дом, набављено возило, те да ће на Сокоцу бити реконструисана главна улица у вриједности око 300.000 KМ.

„Издвојили смо и 200.000 KМ за изградњу нових просторија мјесне заједнице у Мокром, за вододводни систем Граб уплатили смо 250.000 KМ“, навео је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић је рекао да су у току и завршни радови на изградњи позоришта у Источном Новом Сарајеву, које би са радом требало почети почетком идуће године.

„Влада Српске је за изградњу позоришта издвојилa 3.500.000 KМ“, подсјетио је Ћосић.

Према његовим ријечима, извршење буџета ће ове године бити око 16.000.000 KМ.

„Од идуће године почињемо се бавити и новим приходима у буџет“, нагласио је Ћосић и додао да су, осим Владе Републике Српске, општине највећи партнери града.

Градоначелник Источног Сарајева је рекао да се већ ради и стартегија развоја за период од 2023. до 2029. године.

„Гледамо дугорочније, не вежемо се ни за било какву предизборну кампању, ни за мандатни период, већ покушавамо да поставимо неке ствари које ћемо учинити непромјењивим и да зацртамо планове који се неће моћи мијењати без обзира на политике које се буду спроводиле у граду“, појаснио је Ћосић.

Ћосић је рекао да ће град у суботу, 17. септембра, прославити славу Светог Петра Дабробосанског.

„Славу ћемо прославити у лијепом расположењу, иако је предизборна кампања у току, нас то не омета да обављамо своје редовне функције и да правимо озбиљне панове за функционисање Градске управе“, рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да је прошле године започета активност „Дани Источног Сарајева“ која се веже за славу и Дан града.

„Циљ нам је да направимо неколико властитих манифестација, које ће се дешавати на подручју цијелог града и које ће бити наш производ“, појаснио је Ћосић.

Он је рекао да ће манифестација „Дани Источног Сарајева“ започети сутра изложбом ратних фотографија „Између сјећања, страдања и слободе“ на Палама и Сокоцу.

„Дан и славу града смо везали и за Дан Универзитета у Источном Сарајеву. Заједно прослављамо. Ми смо једно биће и тако се и понашамо“, рекао је Ћосић и додао да ће у организацији Универзитета, у четвртак, 15. септембра, увече бити одржан научни скуп „Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске“.

Ћосић је рекао да ће у петак, 16. септембра, у сали Kултурног центра на Палама бити одржана свечана академија на којој ће бити додијељене повеље, плакете и захвалнице, те да ће у суботу на Дан града и славе Његово високопреосвештанство митрополит дабробосански Хризостом служити Свету архијерејску литургију у Храму Светог Петра Дабробосанског у Војковићима.

„Очекујемо велики број званица тај дан. Очекујемо велики број гостију из нама братског Ниша, Новог Сада, Плужина. У манифестацију смо уклопили `Дане Душка Трифуновића`. Забавни дио завршавамо у недјељу, 18. септембра, на Тргу Републике Србије концертом Бранке Зечевић и гуслара Максима Војводића и великим концертом Раде Манојловић и Милана Топаловића“, поручио је Ћосић.

Он је нагласио да град и све његове општине напредују, те да се почиње схавтати вриједност града као мјеста које окупља све општине.

„Источно Сарајево, као једини град у Републици Српској који у свом саставу има општине, показује колико је битна снага јединства. Поакзује колико различитост може да буде предност, никако недостатак“, закључио је Ћосић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТешка несрећа у Хрватској – троје мртвих, 11 повријеђених, међу њима и осам странаца (ВИДЕО)
Сљедећи текстЗдравствено стање генерала Младића најтеже до сада