Насловна Најновије Ћосић: Износ који се дозначује локалним самоуправама већи за 24 милиона КМ

Ћосић: Износ који се дозначује локалним самоуправама већи за 24 милиона КМ

77
0

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић, изјавио је данас, да је износ који се дозначује од пореза локалним самоуправама, за неких 24 милиона КМ већи од зацртаног и планираног.

Ћосић је новинарима у Бањалуци, рекао да су локалне заједнице са те стране задовољне, јер ће ову годину на том плану завршити са више средстава, него што је био план за 2023.

„Надамо се да ће се и наредних година ићи у истом тренду, што је позитивно и говори да људи из Министарства финансија Републике Српске, уважавају наше захтјеве“, рекао је Ћосић на сједници Предсједништва Савеза општина и градова на којој се разматра анализа кретања буџетских прихода јединица локалне самоуправе.

Он је рекао да локалне заједнице на плану јавних финансија инсистирају на организованој и стратешкој расподјели пореских и других прихода који иду у њихове буџете.

„Све то треба да иде у смјеру побољшања финансијског положаја јединица локалне самоуправе и људи који раде у њима. Битно је и да се у том смислу дефинише колективни уговор са Министарством управе и локалне самоуправе како би се дошло у ситуацију да и репрезентативни синдикати буду задовољни“, рекао је Ћосић.

Он је рекао да има пет до 10 јединица локалне самоуправе које имају финансијске проблеме и не могу ускладити властите приходе и расходе иако по правилу не би требало да троше више него што имају и долазе у проблем са буџетским дефицитом.

Ћосић је навео да постоје јасни планови како да се такве ситуације превазиђу, те је истакао да локалне заједнице заговарају да расподјела прихода од директних пореза и од ПДВ-а према њима буде већа, укључујући и надокнаде по основу природних богатстава.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић рекла је у вези с овим темама да су дошли до радне верзије посебног колективног уговора за запослене у јединицама локалне самоуправе.

„Радну верзију смо доставили органима јединица локалне самоуправе на изјашњење, као и Савезу општина и градова. Видјећемо какав ће бити став Савеза на то и могу рећи да се од 64 јединице локалне самоуправе њих 53 изјаснило о радној верзији“, рекла је Јујићева и подсјетила да на том плану већ дуго преговарају са репрезентативним синдикатима.

Миленко Крајишник, предсједник Фискалног савјета Републике Српске, који је обрађивач „Анализе јавних финансија јединица локалне самоуправе Српске“, рекао је да је фискална стабилност наведених јединица врло важна, јер обезбјеђује обављање њихових основних функција.

„Фискална стабилност јединица локалне самоуправе утиче и на стабилност цијеле Републике Српске, јер улази у фискална правила која се односе на Српску по питању фискалног дефицита и јавног дуга“, рекао је Крајишник.

Он је рекао да су легитимни приједлози да се повећају приходи локалних самоуправа у складу са пореским могућностима Републике Српске.

„Јединице локалне самоуправе имају релативно слабе изворне приходе и то треба повећати“, рекао је он и додао да повећање прихода на том плану неће аутоматски повећати фискалну стабилност ако се не не повећа фискална одговорност и унаприједи фискално управљање у јединицама локалне самоуправе.

Начелник Билеће Веселин Вујовић рекао је да ова општина има проблем са великим дугом и бројем запослених, што се активно покушава ријешити уз помоћ републичких органа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстАлкарас надмашио Ђоковића и Федерера, али остао иза Надала
Сљедећи текстПримјенити све договорено на Свесрпском сабору