Насловна Најновије Ћосић: Казани – кап у мору стварног броја убијених сарајевских Срба

Ћосић: Казани – кап у мору стварног броја убијених сарајевских Срба

172
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да Бошњаци на све начине покушавају да минимизују улогу припадника свог народа који су убијали Србе и упозорио да се системски план да се Срби склоне из Сарајева данас спроводи истом методологијом, али само на перфиднији начин.

Ћосић је поводом 29 година од монструозних злочина на Казанима, рекао за Срну да је ова годишњица само примјер једног од многих мјеста на којима су сарајевски Срби убијани, и то на најгнуснији начин.

Он је указао да локација на којој су страдали сарајевски Срби говори о томе да они нису убијани само у Сарајеву, које је било под контролом такозване Армије БиХ, него и на падинским дијеловима града.

Број од неких двадесетак Срба, колико кажу да је убијено на Казанима, истакао је Ћосић, само је кап у мору стварног броја Срба који су побијени у овом граду.

– Званични подаци кажу да је страдало од 3.500 до 4.000 сарајевских Срба као цивила. Вјероватно се никада неће утврдити тачан број, јер су систематски убијане цијеле породице. На озбиљан, плански начин се водило рачуна да се сви трагови злочина заметну. Чињеница да је врло мали број одговарао за тај злочин говори у прилог томе – истакао је Ћосић.

Он је подсјетио да су Казани постали евидентни само због тога што су на том мјесту убијали припадници Цацине Девете моторизовани бригаде који су ушли у сукоб са тадашњим влашћу у Сарајеву, те да није било тог сукоба ни то мјесто никад не би било откривено као мјесто гнусних злочина.

– Оно што данас власт у Сарајеву ради је срамотно и тужно, да нас понижавају на такав начин, да имамо сраман текст на тој табли, да имамо нетачан број убијених. Жељели су само да се представе као неко ко је спреман да осуди злочине сопственог народа – оцијенио је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић каже да треба осудити све оне који су починили неки злочин, без обзира о коме је ријеч.

– Ми, као народ, треба тако да гледамо, без обзира што Бошњаци покушавају да минимизују улогу припадника свог народа који су убијали Србе – поручио је Ћосић.

Он је нагласио да је данас срећа што постоји Република Српска, као и град Источно Сарајево, јер су то истински институционални механизми заштите српског народа.

– Док год Срби имају заштиту кроз своју државу, општине и град до тада ће функционисати, а никада нећемо дозволити да оне који живе са нама, а у мањини су на такав начин прогонимо или, не дај Боже, убијамо као што је тадашње Сарајево радило – рекао је Ћосић.

Бошњачки политичари Сарајева готово три деценије скривају тачан број убијених Срба из овог града, који су одведени из својих домова у ратним годинама и убијени на Требевићу на локалитету Казани, па бачени у неку од јама.

На Казанима, на подручју Старог Града у Сарајеву, прошле године откривено је спомен-обиљежје посвећено убијеним сарајевским Србима током 1992. и 1993. године.

Представници из Републике Српске оцијенили су тада да је спомен-обиљежја Казани са предложеним текстом и бројем жртава срамотан и недостајан, те да се, из поштовања према жртвама, морало бар навести ко их убијао током 1992. и 1993. године.

Из неприступачне јаме на падинама Требевића ексхумирани су посмртни остаци 29 лица, углавном српских цивила, а постоје сумње да их је више убијено и бачено у њу јер су убијени цивили бацани у јаме, посипани кречом и постоји неколико слојева који никада нису ископани.

За злочине почињене на тој локацији осуђено је 14 припадника такозване Армије БиХ на казне затвора од десет мјесеци до шест година.

Претходни текстСтивен Спилберг говорио о пет најбољих глумаца свих времена
Сљедећи текстБесон: Ђоковић је усамљен у тенису као и писци у стварању