Насловна Најновије Ћосић: Не заборавити славне претке !

Ћосић: Не заборавити славне претке !

132
0

Дан ослобођења општине Пале у Другом свјетском рату – 3. априла је значајан историјски догађај за слободарски народ овог краја, који увијек треба да се сјећа славних предака, рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

„Ово треба да буде подсјећање да не можемо заборавити историју, препуну боли, патњи, али и слободарских осјећаја. Зато смо данас овдје на Палама са потомцима генерација да се сјећамо ових датума и његујемо традицију, како не би заборавили наше славне претке“, истакао је Ћосић.

Предсједник општинског СУБНОР-а Миломир Провић, подсјетио је да су Пале у Народноослободилачкој борби /НОБ/ дале три народна хероја и 36 носилаца споменице, као и да су поднијеле огромне губитке.

„У одбрани Пала учествовало је 600 бораца, а 250 је погинуло“, рекао је Провић и захвалио свима који су дошли да одају почаст.

Провић је истакао да потомци морају да његују традицију и воде рачуна да се не заборави историја, јер ко нема прошлост нема ни будућности.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, рекао је да 3. април на Палама има посебан историјски значај, јер је то дан сјећања на страдале за слободу.

Начелник општине Пале Бошко Југовић, рекао је да су се Паљани увијек борили на страни правде, истине и за одбрану српских територија и српскога народа.

„Зато смо данас одали почаст и показали достојанство и поштовање према жртвама које су дате за одбрану Пала“, истакао је Југовић.

Поводом Дана ослобођења општине, вијенци су положени на споменик палим борцима у Другом свјетском рату и на споменик жртвама Првог свјетског рата 1914-1918, који се налази у порти Цркве Успења Пресвете Богородице.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстСутра обиљежавање Дана полиције Републике Српске
Сљедећи текстДодик: Све ће бити спремно за “Српска опен“