Насловна Најновије Ћосић: Освештање Храма Светог Варнаве – доказ удзизања сарајевских Срба

Ћосић: Освештање Храма Светог Варнаве – доказ удзизања сарајевских Срба

97
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, рекао је да је освештање Храма Светог Варнаве Исповједника на Врањешу у Источном Новом Сарајеву, показатељ да се сарајевски Срби поново уздижу.

Ћосић је рекао да ће у наредном периоду бити и освештање храма у Палама, као и темеља цркве у Источном Новом Сарајеву.

„Црква је вјерски објекат, али када је пуна народа, она је `жива црква`“, поручио је градоначелник Источног Сарајева.

Slika može predstavljati 9 osoba

Према његовим ријечима, када су Срби прије 150 година градили богомоље у Сарајеву, прво Саборну цркву, а онда и друге, тада су духовно, интелектуално и материјално били најзначајнији народ у Сарајеву и Сарајевском пољу.

„Историја нас је научила да, када год су Срби на овим просторима дизали манастире и цркве, увијек су се уздизали прије свега духовно, а онда и материјално“, рекао је Ћосић новинарима.

Он је напоменуо да се је овај град дигао народ, који је био приморан да деведесетих изађе из Сарајева и напусти огњишта, али је смогао снагу да поново изгради себе.

Говорећи о Ордену Светог Саве другог реда, који му је додијелио Свети архијерејски синод Српске православне цркве, Ћосић је рекао да му много значи, али да је у односу на данашњи догађај апсолутно мала ствар.

Slika može predstavljati 6 osoba i tekst

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић, поносан је да се овакав храм налази у срцу општине и задовољан што је једним дијелом учествовао у његовом финансирању.

Он је додао да очекује да ће се након освештања и коначног завршетка у овој цркви окупљати више људи, али и једни око других.

Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић, рекао је да је велика част добити Златни орден Светог Петра сарајевског, који су заслужили сви становници ове општине.

Slika može predstavljati 3 osobe

„Увијек се нађе простора да се и личним донацијама помогне не само овај храм већ сви храмови у Источном Сарајеву и у Сарајеву“, каже Божовић.

Он је поручио да ће Свети Варнава и сви српски великомученици и светитељи помоћи Србима, да у овим тешким временима буду мудри и паметни и да крену у исправном смјеру.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, предводио је Свету архијерејску литургију и у присуству великог броја вјерника освештао Храм Светог Варнаве Исповједника на Врањешу у Источном Новом Сарајеву.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстБи-Би-Си: „Супер-човјек“ Ђоковић спреман да пркоси очекивањима
Сљедећи текстСутра сунчано и врло топло, поподне нестабилно