Насловна Најновије Ћосић: Реализује се инвестициони план у вриједности већој од 10 милиона КМ

Ћосић: Реализује се инвестициони план у вриједности већој од 10 милиона КМ

148
0

Када је ријеч о иницијативи да Пале добију статус пријестонице Републике Српске, Ћосић у интервјуу Срни истиче да апсолутно подржава такву идеју, али да очекује да ће у то бити укључена и Градска управа.

Разговарала: Весна АВРАМОВИЋ

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да се на подручју града реализује инвестициони план за период 2024/2025. година, у вриједности већој од 10 милиона КМ, истичући значај сарадње са Владом Републике Српске и градских општинских управа.

„У току су завршене активности у вези са додјелом земљишта од Владе Републике Српске за градску кућу на Палама, а обезбиједили смо половину средстава, као што смо најавили у том инвестиционом плану“, изјавио је Ћосић у интервјуу Срни поводом Дана и славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског.

Ћосић је најавио да ће у Парку Сунце у Источном Новом Сарајеву ускоро да буде отварање прве фазе централног дијела спомен-комплекса посвећеног убијеним српским цивилима из Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку.

„Тренутно се допројектује и друга фаза која ће отворити цијели локалитет“, рекао је Ћосић.

Он је навео да је завршен главни пројекат пасареле која повезује општине Источно Ново Сарајево и Источну Илиџу односно Трг Републике Србије и Шеталиште доктор Миодраг Лазић. „У кругу Болнице `Србија` у току је изградња парка великана српског здравства“, додао је Ћосић.

Ћосић каже да је у току реконструкција главне саобраћајнице на Сокоцу, као и на Палама која се односи на јавну расвјету.

Он је напоменуо да је у општини Источни Стари Град у току изградња центра за теоријску и практичну обуку ватрогасаца и спасилаца, док је у припреми куповина земљишта за објекат на Сокоцу и за нови објекат у Источном Новом Сарајеву.

Ћосић је истакао да је недавно почела изградња бициклистичке стазе Пале-Сарајево, јединственог пројекта у Републици Српској и БиХ који има изузетан значај, како са аспекта унапређења туризма у Источном Сарајеву, тако и у погледу промоције здравих животних навика.

Он је додао да се овај пројекат реализује уз подршку Делегације ЕУ у БиХ.

У ПРИПРЕМИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Ћосић каже да буџет града за ову годину износи 15.307.000 КМ и да се припрема његов ребаланс.

„Имајући у виду побољшање прихода од ПДВ-а које смо имали у досадашњем периоду, као и изворне и приходе који се односе на подршку Владе Републике Српске и дио кредитних средстава, сасвим је сигурно да идемо у ребаланс који ће бити за три до три и по милиона већи него усвојени буџет“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је истакао да Градска управа никад није била ангажованија да би створила што боље услове живота што потврђују улагања у бројним областима од пронаталитетне политике, преко културе па до невладиног сектора и спорта.

„Сигурно да је догађај године био отварање Народног позоришта у Источном Сарајеву као и бројне манифестације културе које ће се везати за ту установу, а једна од њих јесте предстојећи 25. `Лут фест`. Град је као главни организатор свакако укључен, бићемо ту, тај фестивал одавно има међународни карактер“, рекао је Ћосић.

Ако је некад била Градска управа видљива, наводи Ћосић, онда је то период од 2021. до 2024. године.

„Не желим ништа лоше да говорим о претходним периодима. Ипак, видљиво је да је Градска управа одлучила да буде јавни, локални фактор који је укључен у живот наших суграђана, а не као што је то било у неком претходном периоду, да буде сврха сама себи и да буде нијеми, споредни посматрач“, изјавио је Ћосић.

Ћосић је рекао да Градска управа има планове за унапређење приходовне стране буџета града, што ће сигурно, уз подршку Владе Републике Српске, реализовати.

„То ће аутоматски значити још више средстава у буџет града, а све то носи више подршке и култури и свим осталим дешавањима, али и инфраструктурним пројектима“, каже Ћосић.

САРАДЊА ГРАДСКЕ УПРАВЕ СА ВЛАДОМ СРПСКЕ НА ВИСОКОМ НИВОУ

Ћосић је истакао да је Влада Републике Српске одговарала на захтјеве града и општина и да је помагала у реализацији бројних пројеката.

Он је навео да ће зграда Ректората и Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, као и Студентски дом на подручју Источног Новог Сарајева убрзо да буду званично отворени.

„Радови на згради Полицијске управе на Палама иду својим током, као и на објекту Факултета физичке културе и спорта. Имали смо презентацију пројекта треће траке преко Романије, који ће сигурно бити реализована. На Јахорини и даље теку инвестиције. Иако је ова година напорна буџетски за Владу Републике Српске, имајући у виду огранчење доступности финансијских средстава, ипак помаже и ту је активна“, рекао је Ћосић.

Он је оцијенио „четворком“ сарадњу Градске управе са Владом Републике Српске, напомињући да има још простора за напредовање.

СВАКОДНЕВНА САРАДЊА ГРАДСКЕ И ОПШТИНСКИХ УПРАВА

Ћосић истиче да је у периоду између двије славе, Градска управа имала сарадњу са општинским управама на свакодневном нивоу.

„Неко ће у овом предизборном периоду покушати да унесе ту неки фактор политике, међутим чињеница је да никада нисмо дозволили неко класично пребацивање новца из буџета града у буџет било које општине за нешто што је непознато, као што је претходно било пракса. Ми то нисмо радили“, нагласио је Ћосић.

Ћосић напомиње да се као градоначаник потпуно једнако понашао према својим колегама начелницима општина које уважава и сматра да треба да заједнички реализују бројне пројекте.

„Општине имају своје надлежности које су великим дијелом доминантне, али град жели кроз своје надлежности да помогне, прије свега, нашим суграђанима, а самим тим и општинским управама“, рекао је Ћосић.

НЕМЈЕРЉИВ ЗНАЧАЈ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА У НАСТАНКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Када је ријеч о иницијативи да Пале добију статус пријестонице Републике Српске, Ћосић у интервјуу Срни истиче да апсолутно подржава такву идеју, али да очекује да ће у то бити укључена и Градска управа.

„Ми у овом граду заступамо тезу потпуног јединства и не можемо имати ситуацију да све заслуге, то морам потпуно отворено да кажем, припишемо само једној општини. Овај град су стварали и људи на Грбавици, Илиџи, Хаџићима, Војковићима, Илијашу и на неки начин позицију Пала као пријестонице доживљамо као признање свима нама“, рекао је Ћосић.

Он је навео да ће Градска управа у потпуности подржати општину Пале као пријестоницу.

„Али, у свему томе ћемо показати јединствен став који ће рећи да су сви људи у Источном Сарајеву бранили и Пале и Соколац и ово што се данас зове Источно Ново Сарајево, Истчана Илиџа, Источни Стари Град и Трново“, изјавио је Ћосић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСрпска богатија за још 23 бебе
Сљедећи текстПочео пријем у Палати Републике, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе