Насловна Најновије Ћосић: Слобода и национална застава у потпуности симболизују жељу Срба да живе...

Ћосић: Слобода и национална застава у потпуности симболизују жељу Срба да живе на заједничком и јединственом простору

77
0

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе у потпуности симболизује жељу Срба да живе на заједничком и јединственом простору.

„Ми на заједничком простору живимо, донекле јединственом, уз тежњу да та јединственост постане потпуна. Тежимо ка јединству исказаном у застави, којим не угрожавамо ниједан други народ који можда воли неку другу заставу, а живи са нама заједно и дијели овај простор“, изјавио је Ћосић за Срну, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе који се 15. септембра празнује у Србији и Републици Српској.

Он је истакао да је сигуран да сваки Србин у себи има то осјећање које је такво да не угрожава било ког припадника другог народа који живи како у Републици Српској, тако и у БиХ и Србији.

„Додао бих и српско-руског јединства, јер нама 15. септембра долазе наша браћа из Краснодара, града од два милиона становника који је побратим Источног Сарајева. Долази нам градоначних Краснодара са високом делегацијом“, најавио је Ћосић.

Он је навео да пансловенске боје заставе Републике Српске, Србије и Руске Федерације говоре о заједничком идентитету, заједничкој вјери, „о томе да је ријеч о једном српском и другом руском који су готово па идентичан народ, али са неким разликама које су наметнуте различитим мјестима живљења“.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе је симболично установљен на дан када се обиљежава пробој Солунског фронта, а празнује се од 2020. године.

Идеју о том заједничком празнику Србије и Српске дали су руководиоци Србије Александар Вучић и Ана Брнабић у договору са руководством Републике Српске, предвођеним Милорадом Додиком.

Влада Српске усвојила је на сједници 10. септембра 2020. закључак о празновању Дана српског јединства, слободе и националне заставе, чиме је овај празник озваничен у Српској.

Дан касније, 11. септембра, и Влада Србије је донијела закључак да се овај празник званично прославља на територији Србије.

Циљ успостављања Дана српског јединства, слободе и националне заставе јесте оснаживање јединства између српског народа у Србији и Српској, те јачање култа националне заставе.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТенисери Србије данас играју против Грчке у Дејвис купу
Сљедећи текстДодик: Јединство српског народа непоколебљиво, неуништиво и васионско