Насловна Најновије Ћосић: Фокус рада са неразвијеним и изузетно неразвијеним општинама

Ћосић: Фокус рада са неразвијеним и изузетно неразвијеним општинама

170
0

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић сматра да фокус рада нове Владе Републике Српске мора бити са неразвијеним и изразито неразвијеним општинама Републике Српске, јер је половина таквих.

Након консултација мандатара за састав нове Владе Републике Српске Радована Вишковића са представницима Савеза општина и градова Републике Српске у Бањалуци, Ћосић је рекао да су предложили мандатару да у првих 100 дана рада разговарају са комплетном Владом и министром финансија о томе како побољшати и устабилити финансијски положај ових локалних заједница.

„Пола локалних заједница у Српској је у статусу неразвијених и изразито неразвијених, због чега морамо обезбиједити њихову финансијску стабилност и фунционисање у различитим селкторима“, изјавио је новинарима Ћосић, који је и градоначелник Источно Сарајево.

Он је додао да Српска има и развијене и изразито развијене локалне заједнице због чега је потребно појачати критеријуме за распођелу средстава од ПДВ-а и да се покуша доћи до праведнијег модела који би можда некоме поправио положај, а некоме умањио финансијска давања.

Ћосић је навео да је на манадатару да предложи кандидата за ресорног министра који ће имати добру сарадњу са Савезом.

„Општа је оцјена да сарадња са Министарством управе и локалне самоуправе Републике Српске мора бити боља и очекујемо да ће то у наредном периоду бити боље“, истакао је Ћосић.

Ћосић је рекао да је закључено да се мора наставити инвестициони циклус у инфраструктуру у локалним заједницама тамо гдје Влада највише помаже.

Он је најавио да ће Савез у наредних 10 дана покренути иницијативу која се односи на расподијелу средстава од ватрогасне накнаде за коју привредни субјекти уплаћују у буџет у омјеру 40 одсто јединице локалне самоуораве, а 60 одсто цивилна заштита.

„Тражићемо да се тај омјер унаприједи у корист локалних заједица и да се прошири спектар употребе ових средстава“, напоменуо је Ћосић, те појаснио да постоје ватрогасне бригаде које су опремљене и оспособљене, а дио средстава се може прикупити додатно у буџете који би се употријебили у развој инфраструктуре.

Ћосић је рекао да ће накнада која је била од комуналне таксе сада бити накнада на одлуку о истицању рекламе, како би дио тог прихода био враћен у буџет локалних заједница, поготово код екстра профитних дјелатности – банке , кладионице, бензинске пумпе.

Он сматра да је потребна већа контрола код накнаде за туђу његу и помоћ која се плаћа 50 одсто из буџета локалне заједнице, а остатак из буџета Републике, а то треба да се ради са ресорним министарством и центрима за социјални рад.

Ћосић је рекао да је Савез подржао мандатара Вишковића и пожелио му пуно успјеха на будућој позицији премијера Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстИ у суботу облачно, тмурно и претежно суво
Сљедећи текстСахрањен Рајко Петров Ного