Насловна Најновије Ћурић – Лу: Потписано писмо намјере о сарадњи Требиња и кинеског града...

Ћурић – Лу: Потписано писмо намјере о сарадњи Требиња и кинеског града Дунхуанг (Фото)

35
0

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Канцеларије за инострану сарадњу кинеске провинције Гансу Лу Јунџао потписали су данас у Источном Сарајеву писмо намјере о будућој сарадњи Требиња и кинеског града Дунхуанга, посебно на плану туризма, енергије и инфраструктуре.

Ћурић је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је претходно потписао овај меморандум, као и амбасадору БиХ у Кини Синиши Берјану на организацији овог догађаја.

– Писмо намјере о будућој сарадњи је веома битно за Требиње, град туризма – рекао је Ћурић новинарима након потписивања писма намјере.

Према његовим ријечима, кинески град Дунхуанг има скоро 200.000 становника, а Требиње око 30.000.

Он је нагласио да Требиње на годишњем нивоу биљежи велику посјету туриста из више од 90 земаља свијета, што су кинески гости поздравили као озбиљан податак.

– Истовремено, нас интересује да се упознамо са искуствима наших кинеских пријатеља како бисмо обезбиједили долазак што већег броја Кинеза у наш град – рекао је градоначелник Требиња.

Ћурић је навео да су кинески инвеститори већ присутни на подручју Требиња, те истакао да је предсједник Додик данас водио разговоре о изградњи инфраструктуре, хидропотенцијалима и унапређењу туризма у Требињу, али и у цијелој Српској, као и јачању веза са Кином.

Предсједник Канцеларије за инострану сарадњу кинеске провинције Гансу Лу Јунџао рекао је да данас потписано писмо намјере, односно писмо о братимљењу Требиња и кинеског града Дунхуанг, што ће ускоро бити и озваничено.

– То ће бити нова заједничка тачка између ова два града – истакао је Лу.

Према његовим ријечима, циљ братимљења јесте да се становници оба града међусобно што боље упознају и да остваре што бољу сарадњу у будућности.

Он је појаснио да пријатељство два града доноси и нове пословне прилике за њихове грађане, као и предност за још бољи развој односа Српске и Кине.

Лу је додао да је Дунхуанг једнако лијеп као и Требиње и да се налази у пустињи као јединствена оаза.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПочињу „Дани Србије у Српској“
Сљедећи текстТоком свједочења Далибора Панића у Суду БиХ, први пут се чуло да Шмит није високи представник