Насловна Најновије Џелетовић: 81 лице из Источне Херцеговине на списку несталих, велики број података...

Џелетовић: 81 лице из Источне Херцеговине на списку несталих, велики број података скривају војне и цивилне архиве

38
0

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Невесињу Аљонка Џелетовић изјавила је да је 81 лице из источне Херцеговине на списку несталих, а да велики број података скривају војне и цивилне архиве.

Након што су обиљежене 32 година од егзодуса српског народа из Мостара и долине Неретве, Џелетовићева је истакла је да је у јуну 1992. у Мостару горјело све што је српско.

„Емоције не јењавају јер на прошлост није стављена тачка. Тачка ће бити стављена када сви злочинци буду изведени пред лице правде и када сви нестали буду пронађени. Тада се можемо погледати у очи и дјеци објаснити прошлост“, каже Џелетовић.

Она је истакла да је 81 особа на списку тражења лица из источне Херцеговине.

„Неки су побијени у логорима. У Мостару је било 29 логора, што приватних, што под патронатом ХВО-а и ХОС-а. Скончали су по улицама града, испред наше православне цркве која је горјела на данашњи дан, у својим кућама“, каже Џелетовићева.

Она је подсјетила да је на данашњи дан у насељу Буна убијено 29 особа, 18 војника и 11 цивила.

Процес тражења несталих и процесуирања одговорних, каже она, највише кочи политика која нема интерес да се ово питање ријеши.

„Доста података скривају војне и цивилне архиве. Ту је и тужилаштво које поред бројних доказа, фотографија, видео записа и изјава ништа не ради јер иза тога стоје моћници и коче процес тражења. На крају, највише кочница у процесу тражења су обични људи који имају информације, учесници су догађања и не проговарају“, истакла је Џелетовићева.

Поменом у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару и бацањем цвијећа у ријеку Буну данас су обиљежене 32 година од егзодуса српског народа из Мостара и долине Неретве када је страдало 431 лице, а више од 30.000 људи напустило огњишта, док се за 81 лицем и даље трага. 

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстДерби другог дана ЕП у фудбалу: Хрватска – Шпанија
Сљедећи текстСокочанка Исидора Боровчанин на БРИКС играма у Казању