Насловна Вијести Република Српска Честе злоупотребе лиценци у грађевинарству у Републици Српској, слиједи истрага

Честе злоупотребе лиценци у грађевинарству у Републици Српској, слиједи истрага

226
0

Привредна комора Републике Српске одлучна је да се бори против злоупотреба лиценци у грађевинарству, за које тврди да су све чешће посљедњих година.

О кампањи коју је покренула Комора данас су обавијештене грађевинске компаније, као и све надлежне институције Републике Српске.

„Одређени број физичких и правних лица који посједују одговарајуће лиценце, прије свега за пројектовање и извођење одређене фазе, злоупотребљавају те лиценце на начин да врше само формално овјеравање пројектне документације и/или неопходне документације током извођења као што су грађевински дневници, изјаве и слично. Међутим, стварно пројектовање и извођење врше физичка и правна лица која за то нису квалификована“, наглашава портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Додаје да се то фиктивно овјеравање и „покривање“ најчешће одвија без било каквих уговора, па чак и оних који се тичу формалне пословно-техничке сарадње.

У Комори су набројали бројне негативне посљедице те, како тврде, криминалне услуге „покривања“ неквалификованих пројектаната и извођача.

Благојевић истиче да ће, због свега наведеног, у наредном периоду бити спроведено низ активности од стране надлежних органа са циљем идентификације лица која врше наведене злоупотребе, уз обавезну примјену казнених одредби важећих законских прописа који регулишу ову област.

„Представници Пореске управе РС, Управе за индиректно опорезивање БиХ, Републичког инспектората РС, МУП-а РС и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, у оквиру својих надлежности, интензивно ће вршити појачану контролу уговора између привредних друштава о вршењу инжењерских услуга и извођењу свих фаза за које су лиценце прописане, али и међусобне финансијске трансакције“, истиче Благојевић.

Из Коморе још једном упозоравају све власнике лиценци (физичка и правна лица) да раде у складу са важећим законским прописима, односно да своје лиценце не уступају другим лицима, јер ће у противном бити санкционисани и сносити разне посљедице, између осталих и за избјегавање плаћања пореза.

ИЗВОРbloombergadria
Претходни текстАна Оро живи амерички сан
Сљедећи текстБеоградски синдикат први пут у Источном Сарајеву