Насловна Магазин Култура „186. Степеник“ најбоља представа Четвртог међународног сусрета „Таковске цвети“

„186. Степеник“ најбоља представа Четвртог међународног сусрета „Таковске цвети“

68
0

У Горњем Милановцу је одржан Четврти међународни сусрет варошких позоришта „Таковске цвети“.

У протеклих седам дана на великој сцени Културног центра изведено је седам представа различитог жанра и позоришног израза од којих је четири било у такмичарском дијелу сусрета (због болести глумице из Лакташа представа „ Милион и по“ није изведена). За највриједнија признања фестивала и новчану награду од 60.000 динара надметали су се: Удружење младих активиста, Културног центра Пећинци, БАГ театар из Бољевца, Студентско позориште Пале, и Алтернативни театар ОТПИШАНИ из Скопља.

Представе је оцјењивао Рајко Ракићевић, позоришни и телевизијски редитељ.

За најбољег глумца проглашен је Немања Поповић, за улогу Емануела Голдмана, у представи „186. Степеник“.

„Немања Поповић је потпуно успио да у континуитету влада врло захтјевним ликом остарјелог и болешћу угроженог бившег логораша Голдмана. Принуђен на доказивање своје жртве кроз поновна суочавања са страхотама кроз које је некад у логору пролазио степеницама страдања, Поповић је изванредним тумачењем изнио тешки терет одсликавајући авети прошлости коју је преживио његов лик“, рекао је Рајко Ракићевић.

Драма Борислава Пекића „186. Степеник“, коју је на сцену поставио Немања Костић, а извело Студентско позориште Пале, проглашена је за најбољу представу Четвртог међународног сусрета „Таковске цвети“.

„Успјели су својом представом увјерљиво да прикажу трагичну и тешку тему суочавања са истинама једног од најсуровијих концлогора за уништавање људи – Маутхаузену. Водили су нас кроз капију смрти до злогласних степеница страдања хиљада и хиљада логораша, кроз драму преиспитивања болних истина, које се не могу и не смију заборавити“, закључио је Ракићевић.

У част побједника Четвртог међународног сусрета варошких позоришта „Таковске цвети“, Милановачко позориште извело је представу „Доктор Шустер“ Душана Ковачевића у режији Бранка Кнежевића.

Глумци Студенстског позоришта Пале истакли су да ће, без обзира на награде и признања, гостовање у Горњем Милановцу остати упамћено по много чему лијепом. Захвалили су се свима, и критици, и жирију, и публици, али и осталим позоришним трупама са фестивала, а прије свега домаћинима.

Претходни текстИлиндан 2022 – Дан и крсна слава општине Соколац (Програм)
Сљедећи текстСунчано уз малу облачност