Насловна Вијести Република Српска 35 милиона евра помоћи Мађарске за подршку предузетницима Српске

35 милиона евра помоћи Мађарске за подршку предузетницима Српске

52
0

Влада Мађарске одобрила 35 милиона евра за подршку око 1.400 субјеката малих и средњих предузећа на подручју Републике Српске, рекао је на конференција за новинаре српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик након одржаног састанка са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом.

– Сарадња са Мађарском за нас представља путоказ којим треба да се крећемо и за нас је веома важна – истакао је Додик.

Захвалио се Сијарту и његовом тиму што су у својој веома напорној агенди уврстили и долазак у Бањалуку.

– Ово је била прилика да разговарамо о укупној политичкој и економској ситуацији – истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Желимо да економска сарадња буде још већа, каже Додик и додаје да Мађарска остаје земља у коју је Српска загледана.

– Упознао сам министра Сијарта с тим да морамо да се понашамо одговорно према очекивањима народа у Републици Српској и и да ми не можемо бити дио пакета санкција према Русији без обзира на очекивања неких центара моћи – поручио је Додик.

Захвалио се Сијарту за подршку коју даје Српској на многим мјестима.

– Нећемо заборавити подршку Мађарске гдје су јасно дали до знања да на неким мјестима не треба да се разговара о нама, него са нама – поручио је он.

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто нагласио је да Мађарска подржава стабилност и европску интеграцију БиХ, јер је економски развој веома важан фактор на том путу.

– Драго нам је што је српски члан Предсједништва Милорад Додик прије неколико мјесеци предложио преговоре у смислу екпономске сарадње двије земље. Влада Мађарске за програм развоја предузетништва у Српској издвојила је 35 милиона евра – рекао је Сијарто.

Он је појаснио да ће почетком септембра бити расписан кокурс да додјелу тих средстава за 1.400 малих и средњиих предузећа. Ова предузећа, рекао је Сијарто, морају бити са подручја Српске, а могу добити максимално 25.000 евра за набавку машина и опреме који се производе у Мађарској.

Додик је нагласио да је Мађарска једина земља поред Србије која финансијски помаже Српској, а већ наредне године најављен је други круг помоћи од додатних 35 милиона евра.

– Мађарска остаје земља у коју смо загледани и да са њом ћемо наставити да сарађујемо и на економском и политичком плану. Подршку Мађарске никада нећемо заборавити – рекао је Додик.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСијарто: Срамота Брисела што БиХ није додијелио кандидатски статус
Сљедећи текстСутра сунчано, уз мало нижу температуру