Насловна Вијести Република Српска Фоча:Почело прољећно уређење града – видео надзор на дивљим депонијама

Фоча:Почело прољећно уређење града – видео надзор на дивљим депонијама

201
0

Почетком прољећа, у Фочи је почело уређење градских улица и тротоара, дрвореда и јавних зелених површина. Активности које су планиране Програмом уређења градских јавних површина започете су прањем градских улица и тротоара, од центра према периферији града. Упоредо са тим, уређују се зелене површине и паркови, као и обале ријека, рекао је начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ранко Поповић. Поповић истиче да ће се кренути у акцију обнове дрвореда и садње стабала на мјестима на којима су она посјечена: „Врши се сјеча старих и дотрајалих стабала. Посјечена су и она стабла која су представљала опасност за грађане и објекте. Планирамо на истим мјестима садњу нових стабала, која ће бити мања и неће сметати објектима. Не можемо процијенити колико ће стабала да пропадне и колико их се мора уклонити, али трудићемо се да на свим локацијама гдје су стабла посјечена засадимо нова“, рекао је Поповић.

Протеклих мјесеци у граду су постављени нови контејнери и канте за отпадке. Због честих стварања дивљих депонија али и одлагања смећа поред контејнера локална заједница одлучила је да постави камере на мјеста гдје се најчешће стварају дивље депоније. Поповић се нада да ће се видео надзором утицати на то да несавјесни грађани промијене лоше навике и уредно одлажу свој отпад на мјестима која су за то предвиђена: „На тим локацијама стајаће обавјештење да је простор под видео надзором. Сви који ту буду одлагали отпад биће кажњени и санкционисани јер једино на тај начин можемо спријечити појаву дивљих депонија“, рекао је Поповић.

Општина Фоча ће и ове године уложити средства за садњу цвијећа у ужем центру града, а ова активност ће се обавити крајем априла, каже Сања Млађеновић, стручни сарадник за заштиту животне средине у Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове: „Цвијеће садимо углавном у Његошевој улици, Шантићевој и Улици краља Петра.  То ће бити сличне врсте као и прошле године, кадифе, салвије, бегоније и петуније“.

Не журити са садњом цвијећа

Млађеновићева препоручује свим љубитељима цвијећа да не журе са садњом, јер ниске температуре које на нашем поднебљу потрају до краја априла, могу да оштете саднице: „Становништво почетком прољећа, са првим зрацима сунца, почне да сади цвијеће у баште и на балконе. Међутим то је временски период када се често смјењује сунчано и кишно вријеме, а честе су и појаве јутарњег мраза. Због тога се препоручује да се са садњом цвијећа сачека до почетка маја, када је вријеме стабилније и погодније за раст биљака“, рекла је Млађеновићева.

У Фочи ће и ове године бити организована прољећна акција чишћења и уређења града, у којој ће, како је планирано, поред комуналног предузећа и радног вода Општине, учествовати и заједнице етажних власника као и ђаци основних и средњих школа.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстРадници КП „РАД“ сутра ће санирати депонију на Крижу
Сљедећи текстСкупштина општине Соколац усвојила Извјештај о раду начелника општине за прошлу годину(ВИДЕО)