Насловна Вијести Источно Сарајево Отворен Књижевни клуб дјеце сунца и ликовна изложба

Отворен Књижевни клуб дјеце сунца и ликовна изложба

247
0

На Јахорини је данас отворен Међународни књижевни клуб дјеце сунца и њихова ликовна изложба, у организацији Даун синдром центра Бањалука.

Онлајн гости били су дјеца сунца из Србије, Чешке, Аустрије и Норвешке, књижевници и драмски умјетници из земаља региона.

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић рекао је новинарима да су уочи Ђурђевдана изабрали дан да се први пут на овим просторима отвори књижевни клуб дјеце сунца, како би показали да особа са овим синдромом може да буде и поета.

Јелић је навео да у њиховим експресивним арт-терапијама имају поетске терапије, из чега се створила идеја да направе један књижевни клуб, те да је циљ да он прерасте у Клуб књижевника.

Према његовим ријечима, значај креативних радионица, односно поетске терапије јесте то да особа са Дауновим синдромом искаже накупљени дугогодишњи осјећај и проговори срцем и душом, што се управо десило на Јахорини.

Јелић је нагласио да раде социјалне рехабилитације, чији програм подразумијева рад са старијима од 18 година, те да особе са Дауновим синдромом имају могућност да одлазе у одређене установе, а да се након навршене 19 године враћају кући и постају невидљиви.

Он је подсјетио да Даун синдром центар такве особе доводи, осамостаљује, радно оспособљава и враћа у живот захваљујући том рехабилитацијском програму који је покренут 2016. године под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика на Јахорини и који траје и данас.

Јелић је навео да су продукт тог програма – конобари, кувари, музичари, умјетници, травари, воћари, вртлари, а крајем мјесеца ће, под покровитељством њиховог амбасадора љекара Влада Ђајића, отворити прву кафе-сластичарницу и продавницу здраве хране.

Виши асистент на студијском програму Специјална едукација и рехабилитација на Медицинском факултету у Фочи Ивана Зечевић рекла је да у Удружењу „Трачак наде“ из овог града има мањи број дјеце са Дауновим синдромом, те да је вишегодишња сарадња са Даун синдром центром из Бањалуке, добра пракса за њихове студенте.

Она је додала да се студенти на тај начин упознају са дјецом са овим синдромом, друже и виде да они могу много постићи уз одговарајућу подршку, а то је да се професионално оспособе, буду креативни и пјеснички настројени.

Зечевићева је истакла да особе са Дауновим синдромом имају много потенцијала.

Покровитељ књижевног клуба и изложбе је Олимпијски центар „Јахорина“.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБајковито прољеће на Зеленгори
Сљедећи текстПатријарх Порфирије 10. и 11. маја у Требињу за „Дане Светог Василија“