Насловна Магазин Култура Сутра Дан општине Фоча

Сутра Дан општине Фоча

258
0

Дан општине Фоча – 9. мај биће обиљежен сутра полагањем цвијећа на споменике погинулим борцима из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата и Другог свјетског рата, те свечаном сједницом Скупштине општине на којој ће бити уручена највећа општинска признања.

Свечана сједница почеће у 11.00 часова у Градском позоришту, а ове године биће уручено 11 захвалница општине и исто толико новчаних награда.

Међу добитницима захвалница су и здравствене установе – Универзитетска болница, Дом здравља и Регионални центар Института за јавно здравство из Фоче, којима ће на тај начин бити исказана захвалност за допринос у борби против епидемије вируса корона.

Фоча је у Другом свјетском рату имала велику улогу у борби против фашизма, па се с правом Дан општине обиљежава 9. маја, када се широм свијета слави Дан побједе над нацистичком Њемачком.

За вријеме Фочанске републике, од 20. јануара до 10. маја 1942. године, када је у Фочи боравио Врховни штаб са Јосипом Брозом Титом на челу, донесени су „Фочански прописи“, први правни акти нове Југославије.

У то вријеме у Фочи су лијечени партизански борци након Игманског марша, установљена је данас чувена Војно-медицинска академија ВМА, као и звање народног хероја Југославије.

На подручју општине Фоча водиле су се и завршне борбе велике Битке на Сутјесци.

О славним данима борбе против фашизма данас свједоче бројни споменици из Другог свјетског рата, као и поставка „Сто десет дана Фочанске републике“ у Музеју Старе Херцеговине.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНа Тјентишту почeo Mеђународни шаховски турнир „Сутјеска 2022“
Сљедећи текстОбјављен нови трејлер за серију ,,Кућа змаја“ (ВИДЕО)