Насловна Магазин Култура Почео девети Фестивал дјечијег позоришта “Звоно“

Почео девети Фестивал дјечијег позоришта “Звоно“

175
0

Наступом хора Основне музичке школе „Војин Kомадина“ и представом „Мала принцеза“ Студија „БИС“ из Београда, данас је у зворничком Дому омладине почео девети Фестивал дјечијег позоришта „Звоно“, на коме учествују позоришта из Републике Српске и Србије.

Директор Зворничког драмског позоришта Божица Остојић рекла је новинарима да је Фестивал дјечијег позоришта „Звоно“ у свом досадашњем трајању остварио запажене резултате и привукао велики број позоришта из региона за учешће на овој позоришној манифестацији.

Она је навела да на овом фестивалу учествују позоришта из Чачка, Београда, Шида, Добоја, Бијељине и града домаћина Зворника.

„Зворничко драмско позориште функционише 24 године, захваљујући великим ентузијастима и поклоницима ове умјетности“, рекла је Остојићева, истакавши да је ово позориште урадило више од 40 представа, те едуковало око 200 дјеце.

Остојићева је нагласила да је веома битно да се у Зворничком драмском позоришту преносе знања на дјецу која ће временом бити темељ позоришне културе, не само у Зворнику, него и шире у Републици Српској и Србији.

Драмски педагог и професионална глумица у Драмском студију „БИС“ из Београда Анђела Рајић оцијенила је да је Фестивал ђечијег позоришта „Звоно“ значајан за омладину, не само због тога да размјењују глумачка искуства, већ да дође и до размјењивања знања и дружења, да се стварају пријатељства која ће трајати много дуже од једног дана, колико траје овај фестивал.

„Сматрам да се млади усмјеравају на позориште и глуму да би креирали своју пажњу ка стваралачком потенцијалу“, рекла је Рајићева, додавши да је глума као занимање саставни дио тог потенцијала и њиховог живота.

Она је истакла да је глума, као умјетност, важан сегмент отпора и отклона све веће зависности од информативно-телекомуникационих уређаја који одвлаче пажњу великог броја људи од стварних дешавања.

На Фестивалу, који траје до 13. маја, Омладинско позориште „Морава театар“ из Чачка одиграће данас представу „Црвенкапа“.

Сутра, другог дана фестивала, Зворничко драмско позориште припремило је представу „Мачак у чизмама“, док ће добојско „Позориштанце“ и „Позориште младих“ Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ одиграти представу „Нада“.

У петак, 13. маја, представу „Магареће године“ одиграће чланови драмског студија „Маслачак“ из Бијељине, а представу „Хвала Вуку за азбуку“ Академско позориште „Бранислав Нушић“ из Шида.

На крају фестивала најбољим учесницима биће уручене награде.

Покровитељи фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство спољних послова Србије, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и град Зворник.

Фестивал се одржава у организацији Зворничког драмског позоришта.

ИЗВОРсрна, фото infobirač
Претходни текстСутра полагање вијенаца на војничком гробљу у Миљевићима
Сљедећи текстПочела сједница Савјета безбједности УН