Насловна Вијести Пети Сабор старог српског пјевања „Пјевај, Романијо“ у Кнежини

Пети Сабор старог српског пјевања „Пјевај, Романијо“ у Кнежини

306
0

Пети Сабор старог српског пјевања „Пјевај, Романијо“, у организацији Културно-умјетничког друштва /КУД/ „Завичај“, који је данас одржан у порти Манастира Пресвете Богородице у Кнежини код Сокоца, окупио је више од 400 учесника  изворних пјевачких група из Србије, Црне Горе и Републике Српске,  а у програму су учествовали и гуслари, фрулаши и пјесници.

Након литургије у манастиру, обављен је чин ломљења славског колача, чиме је обиљежена крсна слава КУД-а „Завичај“ Свети цар Константин и царица Јелена.

Јереј Милан Ђукић поручио је да црква представља драгуљ гдје долазимо и гдје су долазили наши преци, да се моле Богу, јер све полази из светог Храма.

  • Литургија је све оно одакле идемо и чему се враћамо. Литургија није ништа друго до једна заједница. Кроз пјевање, било литургијско или народно исказујемо најљепше емоције упућене Богу и народу. Како каже апостол Павле „Не будимо лијењи, него будимо огњени“ и управо са том једном ревношћу, вјером ми смо приступили Богу се молећи, али исто тако смо органоизовали овај дан, да не заборавимо ко смо и оно чему стремимо, а то је очување традиције. Његујући успомену на наше претке, ми се драга срца сјећамо њих кроз овакве догађаје– рекао нам је јереј Ђукић.

Овогодишњи Сабор пјевања начелник општине Соколац Милован Бјелица прогласио је отвореним те подсјетио присутне да се управо у Кнежини 1989. године одржао највећи Црквено-народни Сабор приликом 600 година од Косовске битке.

  • Налазимо се на Романијском Косову, ово је мјесто прије свега добрих домаћина, који ће угостити и пријатеља и путника намјерника, простор који је много дао за стварање Републике Српске. Ако не знамо ко смо и како су наши преци дали своје животе, онда немамо будућност као народ. Зато велико хвала нашим пријатељима из свих крајева који подржавају овакве скупове и не дозвољавају да се традиција отргне забораву – истакао је начелник Бјелица обраћајући се присутним гостима.

Испред организатора КУД-а „Завичај“  предсједник Скупштине Драган Боровчанин је рекао да се обнавља историја из 1989. године када је у Кнежини били преко 100.000 посјетилаца. Данас је у посјети преко 40 пјевачких друштава, те бројни гости који желе бити дио овог културног народног догађаја.

Међу бројним учесницима, медијима се обратио и Драгољуб Стојановић предсједник пјевачке групе „Свети Ђорђе“ и предсједник Просвјете Ново Горажде.

  • Долазимо јер нас веже дугогодишње пријатељство и очување српске изворне пјесме и осталих културних садржаја. „Свети Ђорђе“ уз нас иде: игра пјесма и весеље када стекнемо нове пријатеље. Доносимо дио нашег родног краја, дио српских обичаја. Уз игру, пјесму даљина је краћа, у туђини када се сретну браћа, јер и ми смо дио нашег родног краја и чувари обичаја. Док се пјесма ори за нас има наде од Аустралије до Канаде.
  • Циљ овог окупљања је да отргнемо од заборава наше културно наслијеђе и да пренесемо на младе генерације све драгоцијено што се чува у српском народу и што је дио нашег националног идентитета, на тај начин се буди свијест грађана. Ова богомоља у Кнежини је упорише и снага нашег народа указујући на једини исправан пут љубави, мјере и толеранције – навео је Стојановић те позвао да присуствујемо најстаријој манифестација овог типа у Републици Српској која ће по деветнаести пут бити одржана у Порти Цркве Светог Ђорђа у Новом Горажду, у недјељу, 12. јуна 2022. године.

Из Херцег Новог дошао је Глоговац Илија, из Требиња Раденко Вујичић који је рођен на овим просторима.

  • Љубав према овим крајвима, народним обичајима и народним ношњама гајим цијели свој живот, честитим и поштеним горштацима. Ту смо да видимо старо друштво. Пјесма нам враћа младост у сам организам. Постојимо више од 12 година. Имамо млађе јунире и сениоре, старије сениоре и ову генерацију нас најстаријих чувара- додао је Вујичић.

Велику помоћ у организацији ове манифестације пружили Министарство културе и информисања Републике Србије, општина Соколац, те бројни привредници који дјелују на подручју наше општине.

ИЗВОРИнфо центар Соколац
Претходни текстГодишњи концерт КУД-а „Славија“(ВИДЕО)
Сљедећи текстОбиљежено 30 година од страдања српских војника на Жепи(ВИДЕО)