Насловна Вијести Источно Сарајево Организован поход на Кланац у знак сјећања на погинуле борце

Организован поход на Кланац у знак сјећања на погинуле борце

377
0

У оквиру манифестације „Дани Kасиндолског батаљона“, која се одржава у Источној Илиџи, данас је организован поход на Kланац, мјесто гдје су погинули први борци тог батаљона.

Предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага рекао је Срни да је Kланац прва успостављена борбена линија према насељу Kијеву и мјесто гдје су 10. јула 1992. године пале прве жртве.

„Kланац је битан, јер су ту пале прве жртве Kасиндола. Погинула су четири борца, а исто толико их је и рањено. Тада су мучки из засједе запуцале наше комшије из Kијева, са којима је постојао договор да неће бити отварања ватре, али су прекршили обећање“, истакао је Маунага.

Он је додао да је међу учесницима похода на Kланац било и много дјеце, те да је одржан историјски час о значају обиљежавања „Дана Kасиндолског батаљона“ и овог мјеста.

„Надамо се да ће и у будућности његовати културу сјећања на ове људе који су жртвовали живот за Републику Српску, која траје већ 30 година и која ће вјечно трајати“, истакао је Маунага, подсјетивши да је ово био 12. по реду поход.

Манифестација „Дани Kасиндолског батаљона“ се одржава у знак сјећања на команданта овог батаљона Бошка Вујадина и остале погинуле борце са овог подручја.

Из Kасиндола је 99 припадника положило живот у темеље Републике Српске, а заједно са борцима Прве и Друге сарајевске бригаде и Оклопне јединице на ратиштима од Олова до Трескавице, страдало је више од 130 припадника Војске Републике Српске.

Манифестација „Дани Kасиндолског батаљона“ почела је у петак, 10. јуна турниром у малом фудбалу „Бошко Вујадин“ на којем учествује 15 екипа, углавном из Источног Сарајева.

Према његовим ријечима, у суботу, 18. јуна у 9.00 часова биће служен парастос погинулим борцима и положено цвијеће код спомен обиљежја у Kасиндолу.

Предвиђен је и пријем породица погинулих бораца истог дана, а у вечерњим часовима и званично затварање вишедневне манифестације, када ће бити и додјељене награде најбољим учесницима спортских такмичења.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбиљежено 30 година од формирања мјешовитог артиљеријског дивизиона
Сљедећи текстМилуновић: Срби уз Русе дали највећу жртву у Другом свјетском рату