Насловна Вијести Лавров: Увлачење Кијева у НАТО – криминални чин

Лавров: Увлачење Кијева у НАТО – криминални чин

430
0

Русија није извршила инвазију на Украјину већ је започела специјалну војну операцију јер није било другог начина да се Западу објасни да је увлачење Кијева у НАТО криминални чин, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за Би-Би-Си.

Он је рекао да је штета што је велики притисак Запада извршен на међународне дипломате, укључујући високог комесара УН за људска права, генералног секретара УН и друге представнике те организације, те да се они често искориштавају за појачавање лажних вијести којем шири Запад.

– Русија није потпуно чиста. Русија је оно што јесте и не стидимо се да покажемо ко смо – нагласио је Лавров.

На питање о односима Москве и Лондона, Лавров је истакао да сматра да ту више нема простора за маневар, јер и британски премијер Борис Џонсон и министар спољних послова Лиз Трас отворено говоре да Русију треба побиједити и бацити на кољена.

– Хајде, онда, учините то! – поручио је Лавров.

Говорећи о свом тренутном погледу на Велику Британију, шеф руске дипломатије је истакао да Лондон „поново жртвује интересе свог народа у корист политичких амбиција.

Новинар Би-Би-Сија Стив Розенберг навео је током интервјуа да је, у очима Запада, Русија одговорна за судбину двојице Британаца који су осуђени на смртну казну на истоку Украјине, коју контролишу проруске снаге, на шта је Лавров одговорио да га апсолутно не интересују очи Запада.

– Интересује ме само међународно право, према којем плаћеници нису признати као борци – нагласио је Лавров.

Након што је Розенберг тврдио да су поменута двојица бораца били у Оружаним снагама Украјине, Лавров је рњекоа да то треба да одлучи суд.

Лавров је оптужио Би-Би-Си да не открива истину о ономе што се дешава цивилима у проруским дијеловима источне Украјине, „када су снаге Кијева осам година бомбардовале цивиле“.

Британска агенција наводи да ће дужа верзија интервјуа бити доступна у суботу, 18. јуна, на платформи Би-Би-Си иплејер у Британији, а у свијету на интернет страници Би-Би-Си њуз и истоименом Јутјуб каналу.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКошаркашице Србије након продужетка савладале Хрватице у Атини
Сљедећи текстКрајиновић се пласирао у четвртфинале турнира у Лондону