Насловна Вијести Без кандидатског статуса, договор из Брисела мртво слово

Без кандидатског статуса, договор из Брисела мртво слово

199
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће, уколико БиХ сутра или за 10 дана добије кандидатски статус за чланство у ЕУ, бити испуњено све што је усмено договорено на недавном састанку у Бриселу са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом, али да у супротном све то остаје мртво слово на папиру и више се неће бавити тиме.

Он је истакао да је добра намјера Мишела била да се види положај БиХ када је ријеч о добијању кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

Додик је за РТРС синоћ подсјетио да су иницијативе за додјељивање кандидатског статуса БиХ покренули и предсједник Словеније Борут Пахор, Хрватске Зоран Милановић, да подршку дају и премијер Мађарске Виктор Орбан, а да је ту и Србија која подржава овај процес.

Српски члан Предсједништва БиХ навео је да је општа оцјена на састанку била да се БиХ није кретала на путу ка ЕУ, а да су Срби најчешће помињани као кривци.

Додик је рекао да је у Бриселу изнио став да треба договорити рјешења за свих 14 препорука Европске комисије, па тек онда приступити њиховом усвајању, истичући да док све није договорено, ништа није договорено.

„Неки из Сарајева смислили су подвале да се издвоје три лака питања и да се она ријеше, а да остало чека, можда за 10 година или никад“, рекао је Додик, истичући да се међу 14 препорука налазе и оне да је неприхватљиво да високи представник буде у БиХ ако земља има кандидатски статус, те да треба ријешити питање судија Уставног суда БиХ.

Не спорећи сагласност о неким тачкама, Додик је рекао да се из принципа то не може рјешавати док се не ријеше питања за која је заинтересована Република Српска, а једно од њих су судије Уставног суда БиХ.

„Није да нећемо да одлучујемо, хоћемо да се договарамо“, поручио је Додик.

Он је навео да се у Бриселу појавило нешто што је два-три дана егзистирало као неки документ и што је његовим сарадницима прочитано телефонски.

„На састанку је то дато на енглеском, тек касније превод. Почело се са јаким захтјевима за то, а Мишел је рекао да то њему треба да пред Европским савјетом већ сутра може да каже да постоји договор“, објаснио је Додик.

Он је поновио да стоји иза тога да, без обзира што у Бриселу ништа није потписано, уколико БиХ добије кандидатски статус, треба завршити неколико ствари у вези са три закона који се спомињу.

„Завршићемо, дајте нам статус кандидата и завршићемо у првом мјесецу“, изјавио је Додик, истичући ако не буде кандидатског статуса, све о чему је причано у Бриселу, не важи ништа.

Српски члан Предсједништва истакао је да кандидатски статус подразумијева да политички актери у БиХ могу сами рјешавати одређена питања, без интервенционизма, који је до сада био присутан.

„Кандидатски статус БиХ је предност и за Републику Српску јер то подразумијева јачање владавине права, а то значи Устав, поштовање Устава. У томе видимо неке своје акције, кретања“, рекао је Додик и додао да је у Бриселу речено да је БиХ састављена од два ентитета и три народа.

Додик је нагласио да ако БиХ не добије кандидатски статус за чланство у ЕУ заједно са Украјином, да је то онда подвала БиХ, уз постављено питање по којем то критеријуму Украјина може може добити кандидатски статус.

„Да ли су то геополитичке размирице? Па и овде се више од 20 година врше геополитичке размирице. Мрцварите нас свих тих година, рушите нам Устав и Дејтонски споразум и то објашњавате онако како ви хоћете и на крају нам кажете да нисмо сазрели да будемо кандидат“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, статус кандидата за чланство у ЕУ пуно не значи, али се њиме земља другачије позиционира.

Он је оцијенио да Европа долази у ситуацију одређених врста изазова, јер је Њемачка већ потрошила 60 одсто залиха гаса за зиму, француски предсједник Емауел Макрон изгубио је парламентарну већину, док у САД према анкетама „добија Трампова групација“, а то изгледа Бошњаци не виде.

Када је у питању наступ политичких представника на састанку у Бриселу, Додик је рекао да су муслимани били јединствени, да Хрвата није било, али да није постојало јединство српске стране због покушаја опозиције да води предизборну кампању.

Према његовим ријечима, након што је рекао да је спреман да потпише понуђени документ ако БиХ добије кандидатски статус, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да прихвата предложено, али да неће да потпише.

„Онда сам рекао да нећу да потпишем, ако неће сви“, објаснио је Додик.

Он је подсјетио да је у понуђеном документу било написано да се подржавају санкције Русији, што није желио да потпише упркос великим притисцима.

„Рекао сам да не може и онда се нашло рјешење да се резолуција прима к знању, што се знало и прије одласка у Брисел. Онда смо издвојили своје мишљење, не можемо да прихватимо санкције Русији“, додао је Додик.

За тврдње опозиције да је прихватио предложена рјешења, Додик је рекао да су лаж и да у политици мора постојати достојанство.

„Нисам истрајавао на лажима, лажи Бореновића, Тривићеве не служе да би се неко увјерио у ту лаж, него да се не вјерује ни у шта“, истакао је Додик.

Оцијенивши да је ријеч о британском концепту заснованом на причама о криминалу и корупцији, Додик је подсјетио да није осуђен ни за шта, а да једини који има пресуду донесену у политичком процесу јесте бивши лидер ПДП-а Младен Иванић.

Говорећи о одсуству лидера ХДЗ БиХ на састанку у Бриселу, Додик је рекао да је Човић прихватио позив да присуствује састанку представника политичких партија, али да је након што су позвани чланови Предсједништва БиХ, одустао.

„Човић је био у Бриселу, али није био за столом. Сматрам Човића озбиљним човјеком, веома тешке послове ради, користан је за свој народ, не дозвољава мајоризацију која је на сваком кораку присутна“, истакао је Додик, оцијенивши да је све то смишљено у Сарајеву јер се знало да Човић неће доћи ако дође Предсједништво.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНајава „Актуелно“ 23.06.
Сљедећи текстНестабилно са пљусковима