Насловна Вијести Источно Сарајево За даривање крви пријављено 70 давалаца у Палама

За даривање крви пријављено 70 давалаца у Палама

227
0

За данашњу акцију даривања крви у Палама пријавило се око 70 давалаца, речено је Срни у Удружењу добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије.

Предсједник Удружења Госпава Пејић рекла је новинарима да је повећан број захтјева за крви и да очекују да ће прикупити 50 јединица.

Она је истакла да је проблем недостатак појединих крвих група са негативним РХ фактором у Српској.

Пејићева је додала да је сљедећа акција планирана 28. јула у општини Соколац, која је „раме уз раме“ са осталим општинама када је ријеч о одзиву становништа.

Шеф Службе за трансфузиологију у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву Јелена Стојановић Лукић рекла је да су резерве крвих група које су негативне и А позитивне смањене јер је била велика потрошња у претходном периоду.

– Прошли мјесец потрошили смо 35 одсто више компонената него у истом периоду прошле године. Из године у годину потрошња крви у Болници `Србија` је све већа, захтјеви су већи, па се јавља потреба за оваквим акцијама – поручила је Лукићева.

Она је апеловала да здрави људе, без обзира која су крвна група, од 18 до 65 година у љетном периоду дарују крв, како не би дошли у ситуацију да отказују операције и да пацијент чека крв.

Ненад Томовић рекао је да трећи пут дарују крв, те је позвао суграђане да се одазову оваквим акцијама.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСвеепархијски сабор у храму Светог пророка Илије у Илијашу
Сљедећи текстУређена нова пјешачка стаза на Палама