Насловна Најновије Станишић: Наставак политичких, а не правних одлука

Станишић: Наставак политичких, а не правних одлука

225
0

Уставни суд БиХ наставља да доноси политичке, а не правне одлуке, изјавио је Срни новоизабрани посланик у Народној скупштини Републике Српске Ацо Станишић из Демоса.

Станишић је нагласио да је и посљедња одлука Уставног суда БиХ, који тврди да Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи “нису у складу са Уставом БиХ”, те је одлучио да “их укине”, само једна у низу беспризорних које је тај суд доносио у протеклом периоду.

“Овог пута то је посебно поражавајуће за све нас јер задиру у оно што би требало да је изнад сваке политике и политичких неслагања и утакмица – здравље и живот грађана, посебно ако узмемо у обзир све што смо прошли у протеклим годинама са пандемијом вируса корона”, сматра Станишић.

Он наглашава да Влада и Народна скупштина Републике Српске доношењем поменутих закона ни на који начин нису прекршиле своје надлежности јер је област здравствене заштите у надлежности Српске, којој припадају све државне функције и надлежности, осим оних које су Уставом БиХ изричито повјерене институцијама БиХ.

Станишић је навео да су посљедње одлуке Уставног суда БиХ само наставак политичких одлука овог суда, који је увео праксу да не одлучује на принципу Устава и закона, већ на нивоу дневно-политичких прилика и потреба лидера партија којима се чланови овог суда приклањају.

Према његовим ријечима, намјера институција Републике Српске јесте остваривање адекватне заштите здравља становништва и могућност правовременог снабдијевања домаћег тржишта лијековима у изазовном времену, што би морало бити приоритет свих институција на којем год нивоу се налазиле.

“Нажалост, свједоци смо да појединци који су на позицијама у Уставном суду БиХ стављају политику изнад права, а у овом случају и изнад здравља грађана, што по ко зна који пут обесмишљава не само ову институцију, већ и саму БиХ”, навео је Станишић.

Уставни суд БиХ тврди да Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи “нису у складу са Уставом БиХ”, те је донио одлуку да “их укине”.

Одлуку је Уставни суд БиХ донио по захтјеву Шефика Џаферовића, који је поднио док је био предсједавајући Предсједништва БиХ.

ИЗВОРСрна
Претходни текстНа Јахорини одржан концерт Прљавог казалишта (Видео)
Сљедећи текстПулс града, 03.12.2022. године (Видео)