Насловна Најновије Бјелица: Република Српска је ојачан темељ западног српства

Бјелица: Република Српска је ојачан темељ западног српства

159
0

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, поводом Дана Републике Српске, обратио се грађанима путем свог фејсбук налога:

,,Република Српска је ојачан темељ западног српства, и једина гаранција опстанка и будућности српског народа западно од Дрине, а данашњи дан прилика да још једном искажемо јединство нашег народа.

Српска култура је полицентрична и простире се од Хиландара до Сентандреје и од Кладова до Трста. Република Српска представља ојачан темељ западних српских земаља, јер су Босна и Херцеговина као српске земље престале да постоје. Сада је она „предстража Србије“ како је то за бившу БиХ писао Стеван Мољевић или „предстража славе и плача“ како то каже професор Ђорђе Вуковић.

Она је прва помоћ и РС Крајини и Црној Гори која од августовских промјена покушава да врати душу. Петровићи су се још ономад приликом борби за ослобођење вајкали што је умјесто Шумадија друга српска држава названа Србија.

Било је то по њима прерано, да се зове Србија, а да није ослобођено све од Босне и Херцеговине, преко Славоније, Барање, Срема, Бачке и Баната до Косова, Метохије, Македоније, јер све ове области уз Шумадију и Црну Гору и Брда, чине Србију. Свети Стефан је Дан Републике Српске, а Српска је област, регија, административна област попут Шумадије или Црне Горе или Баната…

Живјела Србија, живијело српство!“

ИЗВОРртвис
Претходни текстОгромна гужва на више граничних прелаза
Сљедећи текстПоново разбијена спомен-плоча на Врацама