Насловна Најновије Шкрбић и Бокоњић потписали споразуме са јапанским универзитетима

Шкрбић и Бокоњић потписали споразуме са јапанским универзитетима

145
0
Декани медицинских факултета два јавна универзитета из Републике Српске – у Бањалуци и Источном Сарајеву Ранко Шкрбић и Дејан Бокоњић боравили су у вишедневној посјети Јапану гдје су посјетили четири престижна национална јапанска универзитета и потписали споразуме о сарадњи.

Декани су, у пратњи амбасадора БиХ у Токију Синише Берјана, од 13. до 17. фебруара посјетили универзитете у вишемилионским префектурама Гунма, Нагано, Аомори и Акита, као и јапанско Министарство иностраних послова.Све посјете су организоване посредством Амбасаде БиХ у Јапану.

Током посјете универзитетима декане Шкрбића и Бокоњића и амбасадора Берјана дочекали су ректори, проректори и декани са сарадницима ових јапанских универзитета.

Том приликом потписани су и споразуми о сарадњи са Хиросаки /Аомори префектура/ и Акита универзитетом, а договорени су и усаглашени текстови споразума о сарадњи са Гунма универзитетом чије коначно потписивање се очекује до краја марта, након спровођења административних процедура са обје стране.

Међууниверзитетски споразум са Шиншу универзитетом /Нагано префектура/ је раније потписан са оба јавна универзитета из Републике Српске, наводи се у саопштењу Амбасаде.

Споразуми су потписани на период од пет година.

Потписани споразуми обухватају различите облике сарадње са факултетима четири јапанска универзитета, између осталог, размјену студената и академског особља, заједничке научно-истраживачке пројектне апликације у оквиру програма Европске комисије, сарадњу на изради докторских теза, организацију научно-стручних конференција и друго.

Први јапански студенти у Републици Српској се очекују у наредним мјесецима.

Приликом посјете лабораторијама јапанских факултета и универзитетским болницама, декани су имали прилику да размијене мишљења са великим бројем стручњака из праксе и да се упознају са начином рада и организацијом, као и најсавременијом опремом и иновацијама у области медицине.

Посебно је истакнута посјета симулационим центрима за медицинску едукацију чија ће искуства бити драгоцјена у успостављању сличних Центара на медицинским факултетима Српске.

Узвратна посјета представника јапанских универзитета очекује се у другој половини ове године.

Ова посјета има велики значај за интернационализацију два јавна универзитета из Српске и повећање квалитета едукације студената и истраживања.

Шкрбић, Бокоњић и Берјан посјетили су и јапанско Министарство иностраних послова и разговарали и са амбасадором Јапана за западни Балкан Кимитаке Накамуром, са којим су размијенили мишљења о могућностима унапређења односа двије земље, са фокусом на област образовања.

 
 
ИЗВОРсрна
Претходни текстКућа Цековићa у Палама чува дух једног времена
Сљедећи текстСДС од данас користи нови интернет домен