Насловна Uncategorized Oбиљежeно 30 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи

Oбиљежeно 30 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи

193
0
Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран поручио је данас да на жртви припадника полиције, који су дали живот за стварање и одбрану Републике Српске, треба градити стабилну и мирну Српску за све њене грађане.

 

Каран је на обиљежавању 30 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи рекао да је важно одати почаст и захвалност погинулим полицајцима за све оно што су учинили.

-Они су бранили, одбранили и оставили нам чврсту и снажни Републику Српску. Вријеме је када морамо изнова да чинимо све за њихове породице, дјецу, али и да у миру на њиховој жртви стварамо мирну и стабилну Републику Српску – рекао је Каран новинарима.

Додао да је ово прилика и да се ода почаст сваком од 782 погинула припадника Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске у Одбрамбено-отаџбинском рату, од којих су 144 припадници специјалне бригаде полиције и 21 припадник Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи.

Каран је истакао значај обуке младих припадника МУП-а Српске и стварања снажног осјећаја патриотизма.

-Наша обавеза је да сви заједно штитимо уставни поредак Републике Српске – нагласио је Каран.

Ратни командант Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи Милош Ступар рекао је да се сваке године почетком марта разним манифестацијама обиљежава дан формирања овог одреда.

-Ове године имали смо и промоцију књиге „Ратни пут јуришника и специјалаца“, аутора Љубише Милутиновића, која свједочи и указује на велика страдања и жртве које су поднијели ствараоци и браниоци Републике Српске – навео је Ступар.

Он је додао да је то сјећање на све ратне догађаје који не блиједе и истакао да све приче овом књигом нису испричане, јер их је остало доста које нису забиљежене.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да је импресиониран слогом, јединством и осјећајем порипадности колективитету ратне јединице Специјалне бригаде у којој су људи дали живот и борили се раме уз раме за стварање и одбрану Републике Српске.

Он је нагласио да су слога и јединство створили Републику Српску, да ће је чувати и градити.

Честитајући овај јубилеј Другом одреду Специјалне бригаде Шековићи, Остојић је изразио наду да ће се овај дан дуго обиљежавати у још бољем амбијенту и економском порсперитету Републике Српске.

У оквиру обиљежавања 30 година од формирања Другог одреда Специјалне бригаде полиције Шековићи данас је служен парастос за све погинуле припаднике полиције у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Шековићима.

У Спомен-соби положени су вијенци, након чега је одржана Академија у Дому културе у Шековићима на којој се говорило о ратном путу овог одреда, уз читање одломака из књиге „Ратни пут јуришника и специјалаца“, аутора Љубише Милутиновића.

Обиљежавање 30 година од формирања овог одреда завршено је свечаним постројавањем припадника Другог одреда Специјалне бригаде полиције на полигону Основне школе у Тишћи.

Други одред Специјалне бригаде полиције Шековићи одликован је 17. новембра 1995. године Медаљом Петра Мркоњића.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстДодик: Сједињене државе да се не мијешају у унутрашње ствари БиХ
Сљедећи текстДневнице за спасилачку мисију донирао за лијечење