Насловна Најновије Данас је Свјетски дан поезије

Данас је Свјетски дан поезије

100
0

Организацијa Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) је 1999. године у Паризу, 21. март прогласила Свјетским даном поезије.

Обиљежавање овог дана има за циљ да се кроз пјеснички израз подрже језичка различитост и језици који су угрожени. Промоција читања и писања, објављивања и проучавања поезије у језичким заједницама широм свијета јесу начини да се обиљежи овај дан, а све с намјером да се ода признање националним, регионалним и интернационалним поетским покретима.

УНЕСКО је проглашење Свјетског дана поезије препознао као могућност и начин да се изрази јединство у креативности људског ума. Захваљујући поезији откривамо да појединци свугдје у свијету дијеле иста питања, мисли и осјећања.

Успостављање овог празника има идеју да охрабри: дијалог између поезије и других умјетности, повратак усменој традицији рецитала, проучавање поезије, мале независне издаваче који најчешће и објављују књиге поезије.

Посебан циљ овог дана јесте да скрене пажњу медијима да поезију не представљају као застарјели вид умјетности, већ да је промовишу као један од могућих начина да друштво у цјелини поврати и потврди свој идентитет.

ИЗВОРртвис
Претходни текстСвјетски дан особа са Даун синдромом
Сљедећи текстПротеклу годину обиљежила ријеч „исцјељење“, а омиљени стих је из пјесме „Зидање Скадра“