Насловна Вијести Вјештачка интелигенција мијења људе – 14 милиона радних мјеста мање у наредних...

Вјештачка интелигенција мијења људе – 14 милиона радних мјеста мање у наредних пет година

183
0
Свјетски економски форум (ЊЕФ) саопштио је да ће у наредних пет година вјештачка интелигенција замијенити људе на 14 милиона радних мјеста у свијету. На основу анкете у којој је учествовало више од 800 компанија, ЊЕФ очекује да ће послодавци до 2027. године отворити 69 милиона радних мјеста, док ће угасити 83 милиона послова.

 

Вјештачка интелигенција увелико има примјену у медицини, пољопривреди, а користи се чак и у правосудној пракси, а њен развој ће имати и позитиван и негативан утицај на радна мјеста, предвиђају стручњаци Свјетског економског форума.

Иван Умељић из Центра за промоцију науке каже да је вјештачка интелигенција већ препозната као једна од најважнијих технологија у 21. вијеку.

„О томе да је тај проблем препознат свједочи и то да је Европска комисија донијела читав низ аката којим покушава да регулише ову област, па и права радника. Ту бих издвојио предлог Европске регулативне уредбе гдје су права радника и примјена вјештачке интелигенције у тој области сврстани у високоризичне процесе који могу да угрозе људску слободу, права и безбједност“, каже Умељић.

Постоје и процјене инвестиционе банке „Голдман Сакс“ које показују да би вјештачка интелигенција могла да замијени 300 милиона послова с пуним радним временом.

„Образовни систем се мора прилагодити овим новим темама и морају се организовати јавне расправе како би се ове теме приближиле грађанима. Неке од манифестација код нас које се баве тим темама су ‘Мај мјесец математике’ и Сајам технике и техничких достигнућа које грађани могу да посјете“, закључује Умељић.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстПале, отворена изложба “Кад се сања мама”, аутора Јелене Гајановић (Видео)
Сљедећи текстЂорђе Михаиловић данас напунио 95 година