Насловна Најновије Обиљежавање 81 године од усташког злочина над више од 6.000 Срба

Обиљежавање 81 године од усташког злочина над више од 6.000 Срба

276
0

У Старом Броду и Милошевићима код Вишеграда, данас ће бити обиљежена 81 година од злочина над више од 6.000 Срба Сарајевско-романијске регије, које су на монструозан начин побиле усташе Јуре Францетића.

Овај историјски догађај од републичког значаја, обиљежава се у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Скупу ће, између осталих, присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, Данијел Егић и делегација Народне скупштине Српске.

У 12.00 часова у Старом Броду на Дрини биће служен помен убијеним српским цивилима, а у 12.15 часова предвиђено је полагање вијенца на спомен-обиљежје и цвијећа у ријеку Дрину.

Обраћање званичника предвиђено је у 12.30 часова.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ, да би оствариле свој циљ – границу НДХ на Дрини.

Офанзива је почела у марту и кретала се према Дрини, потискујући испред себе десетине хиљада избјеглица.

Прелаз у Србију у Вишеграду су блокирали Италијани, па је један број људи кренуо према Старом Броду и Милошевићима по тешком терену и изложен нападима усташа и муслиманске „Ханџар дивизије“.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима, десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине.

Усташе су тада убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Дио људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа.

Најмасовније убијање људи је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942.

Српски цивили су углавном били из збјегова са подручја Рогатице, Вишеграда, Хан Пијеска, Kладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева.

У Старом Броду је подигнут комплекс, спомен-капела и Музеј старобродским мученицима.

ИЗВОРсрна,
Претходни текстКФОР прати ситуацију, из полиције наводе да се ситуација смирила
Сљедећи текстДанас сједница Савјета за националну безбједност Србије