Насловна Најновије Петковић: Учинићемо све да сачувамо мир, ситуација на сјеверу најтежа до сада

Петковић: Учинићемо све да сачувамо мир, ситуација на сјеверу најтежа до сада

283
0
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је данас да ће Београд учинити све да сачува мир на КиМ и да до рата не дође, али и да је ситуација у сјеверном дијелу јужне српске покрајине најтежа до сада.
 

– Умјесто да повуче своје окупаторе са КиМ и умјесто да иде у правцу деескалације, најновијим потезима Курти довлачи нове снаге полиције на сјевер КиМ. Како да идемо у правцу деескалације, ако се Курти на овај начин супротставља међународној заједници – рекао је Петковић на ванредној конференцији за медије поводом данашњег хапшења Србина Милуна Миленковића Лунета у Косовској Митровици.

Додао је да је предсједник Србије Александар Вучић данас у више наврата разговарао са специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и бројним другим међународним званичницима како би утицали на премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, и како је рекао, „уразумили га и натерали га да одустане од акција које имају за циљ да протјерају Србе са КиМ“.

– Позивамо Кфор да хитно реагује и интервенише и уклони Росу специјалце са сјевера КиМ, као и окупаторе који нападају голоруки српски народ на КиМ, јер док су они на Сјеверу неће бити мира за Србе на КиМ – навео је Петковић.

Одговарајући на питања новинара Петковић је рекао да је циљ политике коју води Курти да испровоцира сукобе и рат на сјеверу КиМ.

Нагласио је да док међународна заједница позива на деескалацију Курти иде у правцу ескалације, док међународна заједница позива на пуштање ухапшених Срба Курти наставља са хапшењима, као и док међународна заједница позива на повлачење полиције Курти довлачи нове припаднике Росу полиције на сјевер КиМ.

– Ми ћемо као одговорна страна да радимо исто што смо радили као и претходних мјесеци да сачувамо мир. Важно је да сачувамо мир, али оно што се дешава у Куртијевој глави нико не зна – рекао је Петковић.

 
 
ИЗВОРтанјуг
Претходни текстСутра нестабилно са кишом
Сљедећи текстЗавршетак школовања обиљежило 180 малих матураната са Пала (ВИДЕО)