Насловна Најновије Мали геније из Требиња: Међу 600 математичара до бронзе на Олимпијади у...

Мали геније из Требиња: Међу 600 математичара до бронзе на Олимпијади у Јапану

787
0

Требињац, Вук Јанковић, свршени основац, на 64. Међународној математичкој олимпијади у Јапану освојио је бронзану медаљу. Са петнаест година постигао је највећи успјех неког од херцеговачких ученика. Бриљирао је са још пет математичара средњошколаца из БиХ, међу више од 600 математичара из 120 земаља свијета.

Још под утисцима из Јапана, за Вука је Математичка олимпијада била сјајно искуство. Иза тога стоји безборој часова рада, успјех је био пласман на олимпијаду, остало је било уживање. Од могућих 42, освојио је 23 поена. По природи скроман, каже да није очекивао бронзану медаљу, али да има тежину и боју злата.

– Нисам се овом успјеху могао надати, посебно на почетку године. Бронза сјаји златним сјајем за мене – скромно каже Вук Јанковић.
Са много емпатије прича о још пет математичара из БиХ, са којима је чинио тим и постигао највећи успјех до сада, освојивши још три бронзе и једно сребро, Бањалучанина Андреја Крчмара. Олимпијада у Јапану окупила је, до сада, највећи број учесника. Мање од половине освојило је медаљу. Вук је тек трећи основац, од 1959. године, коме су конкуренција били средњошколци, што је било теже.

– На неки начин јесте, на овој Олимпијади имају право да учествују сви ученици средњих школа, испод двадесет година, из цијелог свијета, неки људи имају више искуства, али са тим морате да се помирите и да покушате направити успјех – додао је Вук.

А, Вук је то већ постигао. Математику је заволио прије поласка у основну школу, касније му је постала преокупација, коју радо подијели са другарима. Искуство, много теже, прошао је на Балканској олимпијади, прољетос у Албанији, освојивши златну медаљу. Математици је у потпуности посвећен.

– Врло је тешко изабрати област, не бих рекао да на то постоји дефинитиван одговор, али уживам у раду задатака из теорије бројева и геометрије – напомиње Вук.

На питање шта неће заборавити из Јапана, као из топа одговара:

– Брзину јапанских возова, стизали су на вријеме, можда и прије – каже Вук Јанковић.

За себе каже да није феномен, да није посебан, да није генијалац, али, захваљујући љубави према математици и раду, јесте надарен. Не размишља о области којом ће се бавити у будућности, јер, тек треба да крене у гимназију.

ИЗВОРРтрс
Претходни текстЈако невријеме у Шамцу; У Новом Граду падао лед (ВИДЕО)
Сљедећи текстВјетар чупао стабла у Сомбору, Београдски аеродром затворен; У Новом Саду дрво пало на трафику (ВИДЕО)