Насловна Најновије „Створити претпоставке да настава у свим школама почне 1. септембра“

„Створити претпоставке да настава у свим школама почне 1. септембра“

395
0

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је важно да свим ученицима и наставницима буду створени услови за почетак нове школске године, те нагласила да се чине велики напори да буде санирана штета на неким школским објектима настала у недавном невремену и створе претпоставке да настава и у тим школама почне 1. септембра.

Имајући у виду да нам се ближи почетак нове школске године користим прилику да свим ученицима и запосленима у школи пожелим срећну и успјешну нову школску годину. Припреме за почетак нове школске године за запослене у школама су у току – навела је Стојичићева.

Она је нагласила да ће значајан допринос успјешном почетку нове школске године дати редовно провођење годишњег савјетодавног и инструктивног рада од 16. до 24. августа у организацији Републичког педагошког завода уз подршку ресорног министарства, саопштено је из ресорног министарства.

Према њеним ријечима, учесници савјетовања ће заједно са директорима, стручним сарадницима и наставницима у основним и средњим школама, руководиоцима продуженог боравка и васпитачима, те стручним сарадницима у предшколским установама радити на усаглашавању ставова и дефинисању активности за наредни период.

– Овим путем потврђујем да Министарство просвјете и културе са Републичким педагошким заводом представља подршку школама у свим сегментима њиховог рада – истакла је Стојичићева.

Она је најавила да ће посебна пажња у наредном периоду бити усмјерена на дјеловање у складу са Програмом мјера за јачање безбједности и спречавања насиља у школама и ђачким домовима у Републици Српској, који је у складу са закључцима са састанака одржаних са представницима школа, усвојила их је Влада Републике Српске.

– У реализацију мјера дефинисаних кроз 11 приоритета укључиће се сви запослени у основним и средњим школама у Републици Српској уз подршку представника Републичког педагошког завода и Министарства просвјете и културе – навела је Стојичићева.

Она је истакла да ће у жељи да се са реализацијом договореног почне од првог дана нове школске године у оквиру Годишњег савјетодавно-инструктивног рада Републичког педагошког завода бити представљен Акциони план мјера које ће се реализовати у школама од септембра до децембра.

– Посебно бих истакла активности Стручног тима на изради приједлога факултативног програма Хуманост и безбједност за девети разред основних школа и факултативни предмет за први разред средњих школа са фокусом на ментално здравље ученика, емпатију, пријатељство и ненасиље који ће се експериментално примјењивати у 20 основних и 20 средњих школа у Републици Српској – истакла је Стојичићева.

Према њеним ријечима, Министарство просвјете и културе ће заједно са Републичким педагошким заводом донијети Програм партнерства породице и школе који ће се односити на планирање и остваривање партнерског односа између породице и школе, те на дефинисање корака у остваривању ове мјере.

– Породица, као стуб нашег друштва, школи је важан партнер у васпитању дјеце и младих и потребно је идентификовати области у којима ће заједно дјеловати и дати допринос реализацији васпитне улоге школе. Опредјељени смо да школа и друштво у цјелини буду безбједно окружење за све наше ученике и наставнике. Вјерујемо да ћемо заједничким дјеловањем испунити зацртане циљеве и створити претпоставке да се и наставни дио процеса одвија у добром амбијенту који је неопходан за успјешан образовни процес у школама – рекла је Стојичићева.

ИЗВОРСрна
Претходни текстСимићу забрањен улаз у Хрватску због извјештавања из Донбаса
Сљедећи текстОдржано књижевно вече Марка Шелића – Марчела (Видео)