Насловна Најновије Југовић: Радимо да буде још боље

Југовић: Радимо да буде још боље

265
0

Начелник општине Пале Бошко Југовић изјавио је да су, у периоду између двије крсне славе Велике Госпојине, успјешно реализовани бројни пројекти, те почеле нове инвестиције које ће додатно уљепшати Пале, јер то заслужују као највећа општина града Источно Сарајево и пријестоница Републике Српске.

Југовић је нагласио да ће прошла година остати упамћена као период у којем је готово трећина буџета, оствареног у рекордном износу од 22 милиона КМ, била усмјерена у инвестиције, те су и овогодишњи развојни планови креирани амбициозно и упркос малом закашњењу грађевинске сезоне, усљед неповољних временских прилика, полако се и остварују.

Он је навео да, упркос што се очекивала сложенија и тежа година у финансијском смислу, планирани пројекти у инфраструктури нису заустављени, већ напротив – развој локалне заједнице настављен је са Владом Републике Српске, градом Источно Сарајево, републичким и јавним предузећима, те установама на подручју Пала.

Југовић је истакао да се развој Пала наставља како на пољу инфраструктуре тако и на унапређењу амбијента за озбиљне и видљиве искораке у областима спорта, културе и свим садржајима које Пале издвајају као пристојно уређену и перспективну средину.

На Палама су, навео је Југовић, лани само за реконструкцију и изградњу путне инфраструктуре из буџета издвојена око три милиона КМ, са тенденцијом да тако буде и на крају ове године, када се буду сводили рачуни.

– Имамо десетине километара реконструисаних и изграђених улица, савремене расвјете, нове вододводне системе, колекторе гдје их није било, јер се и на те најаве не тако давно гледало са подозрењем, па су остварене. Унапријеђена је подстицајна и пронаталитетна политика, уведена мјера набавке уџбеника за све основце, а ту су и издвајања за спорт и спортску инфраструктуру – нагласио је Југовић.

Југовић је истакао да је рад опшинских предузећа и установа подигнут на виши ниво, а највећа снага и залог за још бољу будућност су вриједни људи, стручност и њихова воља и опредјељење да Пале и даље расту и иду путем развоја.

ОПШТИНА МИСЛИ НА 10 МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Начелник општине Пале оцијенио је да славски дани могу бити обиљежени уз велико задовољство јер ова локална заједница расте, задржава становништво и представља локалну самоуправу која настоји да изађе у сусрет грађанима у свих 10 мјесних заједница.

Он је истакао да свако ко је објективан лако може да примијети да нема ћошка гдје се нешто не ради и не гради или ће ускоро бити грађено, имајући у виду транспарентно објављен буџет и планове.

– Ту су инвестиције Владе Републике Српске – стална улагања у развој Олимпијског центра „Јахорина“, изградња нове и савремене зграде Полицијске управе Источно Сарајево и Факултета физичког васпитања и спорта са затвореним базеном – навео је Југовић.

Југовић је рекао да су ту и ревитализација магистралних и регионалних путева, као и општинска инвестиција у откуп земљишта за изградњу помоћног терена са вјештачком травом уз централни стадион, што је плод сарадње са Фудбалским савезом Републике Српске.

– Имамо и више заједничких пројеката са градом Источно Сарајево, са којим је сарадња на највишем и најефикаснијем нивоу – поручио је Југовић.

Он је истакао да не треба заборавити ни привреднике и приватни сектор који улаже велика средства на подручју Пала јер препознају да постоји повољан амбијент, а међу плановима руководства општине предњачи повезивање Пала и Јахорине савременом гондолом.

– То је нешто што отвара перспективу за додатни развој привреде, туризма, услужних дјелатности – нагласио је Југовић.

Југовић је рекао да су све то више него озбиљне вишемилионске приче и као начелник општине може бити презадовољан што припада генерацији политичара који на овом простору остављају и оставиће још видљивији траг.

ПОСЕБНА ПАЖЊА КУЛТУРИ СЈЕЋАЊА

Паљански начелник истакао је да је важан сегмент у овој општини посвећен обнови и изградњи спомен-обиљежја погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату и овдашњем српском становништву и борцима страдалим у пријашњим ратовима, што је урађено у блиској сарадњи са општинском Борачком организацијом, која има значајнију финансијску подршку из буџета.

– Пружамо подршку и Српској православној цркви и култури памћења уопште. Општина Пале дала је и пуну подршку новооснованом Институту историјских наука, као организационој јединици Универзитета у Источном Сарајеву, за који се вјерује да ће дати огроман допринос управо у тој области – рекао је Југовић.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске санацијом објекта Мали дом показала јасно опредјељење да се води брига о свему што је српско историјско насљеђе, памћење и својеврсно признање људима који су учествовали у стварању Републике Српске и њеном вођењу у ратним временима.

ПАЛЕ – ПЕРСПЕКТИВА

Југовић је навео да општина Пале помаже факултетима на свом подручју, као што то раде и са школама, јавним и приватним вртићима.

– Међу ријетким смо општинама у Републици Српској које у озбиљном обиму субвенционишу боравак дјеце и не дозвољавамо да се поскупљења намирница на тржишту одразе на цијену боравка и оптерете кућне буџете родитеља – изјавио је Југовић.

Он сматра да је понајбоља илустрација која указује на напредак и развој Пала то што се не смањује број ђака, да се у вртићима тражи мјесто више и да је неопходно градити још једну јавну установу овог типа.

– Ове године побољшана је и бројност уписаних бруцоша – напоменуо је Југовић.

На подручју Пала организован је Сајам спорта, који је окупио више од 2.000 једнообразно обучених младих спортиста, који општину промовишу на свим смотрама – од олимпијада, свјетских и европских, регионалних и домаћих такмичења, а Пале су и мјесто у којем своје припреме годинама обављају шампионске селекције Србије у женској и мушкој одбојци.

– Атрактивна смо дестинација коју из године у годину посјећује све више људи. То је довољан показатељ зашто Пале и званично јесу то што јесу – изразито развијена и перспективна средина – оцијенио је Југовић.

НАРЕДНА ГОДИНА У ЗНАКУ ИНВЕСТИЦИЈА

Југовић је најавио да ће са планског институционалног приступа са локалног, градског и републичког нивоа већ догодине моћи да се свједочи изградњи нове зграде општине Пале, Градске куће, нових здања Народне библиотеке и Кинотеке Републике Српске, наставку изградње Музеја Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, нове Градске топлане, те почетку пројекта гасификације.

Он је истакао да све ово говори са пуном одговорношћу, остављајући грађанима Пала и широј јавности могућност да га „држе за ријеч“.

– Општина Пале је и у претходном периоду показала да, чак и ако због различитих околности буде закашњења, има снаге и могућности да остварује своје планове и испуњава обећања – подсјетио је Југовић.

Југовић је свим грађанима општине Пале честитао предстојећу крсну славу локалне заједнице и Цркве Успења Пресвете Богородице – Велику Госпојину у жељи да је заједно дочекају у саборности, љубави, радости и јединству.

– Да је прославимо окупљени у што већем броју – пожелио је Југовић.

ИЗВОРсрна
Претходни текстМјесто убиства у ОШ „Владислав Рибникар“ биће претворено у меморијални центар
Сљедећи текстВуковић и Мирковић нова лица у ,,Романији“