Насловна Најновије Пољопривредници упознати о условима другог јавног позива

Пољопривредници упознати о условима другог јавног позива

210
0

Представници Фондације за одрживи развој „Прогресус“ одржали су данас на Сокоцу презентацију другог јавног позива за додјелу бесповратних средстава пољопривредним произвођачима и прерађивачима за набавку механизације, опреме и алата, а који финансира Влада Мађарске.

Вања Савићевић из „Прогресуса“, која спроводи програм помоћи пољопривредницима у Републици Српској, рекао је да заинтересована правна и физичка лица имају више од мјесец дана да се упознају о свим елементима овог програма, одлуче шта им је од механизације, опреме и алата потребно од мађарског произвођача и аплицирају за овај пројекат до 14. октобра.

Он је нагласио да је ове године пријављивање поједностављено, те да је у односу на претходни позив, механизација већ почела да пристиже, тако да потенцијални купци могу да виде о каквој механизацији, опреми и алатима је ријеч.

„Тек када се одобре средства, надамо се да ће то бити у марту, пољопривредници могу да одустану или да наставе са овим програмом у којем они учествују 30 одсто, а Фондација у њихово име плаћа добављачима 70 одсто“, навео је Савићевић.

Он је нагласио да је максималан износ по једном подносиоцу захтјева 25.000 евра.

Према његовим ријечима, у овом пројекту понуда је широка и заступљене су све машине за ратарство и повртарство, те опрема за пчеларе, линије за прераду воћа и поврћа, а на произвођачима је да пронађу шта им одговара.

Када је ријеч о укупној вриједности овог пројекта који се релизује у сарадњи влада Мађарске и Републике Српске, Савићевић је подсјетио да је у првом јавном позиву потрошено више девет милиона евра, а износ средстава за овај други позив није дефинисан и зависиће од броја заинтересованих корисника.

Николина Јурић из бањалучке подручне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде рекла је новинарима на Сокоцу да је Министарство на услузи пољопривредницима и Фондацији „Прогресус“, при чему им пружају подршку у информисању корисника и помажу у процесу подношења апликације.

Пољопривредник из Ћаварина код Сокоца Славко Беатовић рекао је да су пољопривредницима са брдско-планинских подручја најпотребнији трактори, на које могу да прикључе све друге потребне машине.

Миланко Ристановић, инжењер пољопривреде из рогатичког привредног друштва „Агрос“, највећег произвођача сјеменског кромпира у БиХ, рекао је Срни да имају веома позитивна искуства у сарадњи са Фондацијом „Прогресус“, те да очекују испоруку једне од машина за рад у својој дјелатности, за коју су аплицирали на првом јавном позиву. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстСутра уговор о реконструкцији и гасификацији градске топлане
Сљедећи текстЧланови ПД „Вучји зуб“ из Требиња освојили врх на Доломитима у Италији