Насловна Најновије Бања Лука: Обиљежавање 32 године од смрти 12 беба

Бања Лука: Обиљежавање 32 године од смрти 12 беба

99
0

У Бањалуци ће данас бити обиљежене 32 године од смрти 12 беба у тадашњем Клиничком центру, које су умрле због неразумијевања свјетских моћника који нису дозволили транспорт кисеоника.

Из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, наводе да је због такве нехумане и нецивилизоване одлуке умрло 12 беба, а тринаеста је умрла 13 година послије, док је четрнаеста беба преживјела са тешким менталним и физичким оштећењима.

„Не заборавимо и нека се преноси покољењима истина о овом страшном злочину“, поручили су из ове организације.

Програмом обиљежавања предвиђен је у 9.30 часова парастос и полагање цвијећа на споменику 12 беба на Новом гробљу, те у 11.00 часова полагање вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежју „Живот“ за 12 беба у центру града.

Обиљежавању ће присуствовати и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

У 11.15 часова предвиђено је обраћање званичника, најављено је из Народне скупштине.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобаш изгубила је битку за живот са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбиљежавање Дана Романијских бригада
Сљедећи текстСутра протест испред црногорске Владе због најављене подршке резолуцији