Насловна Најновије Одбијен приједлог одбране за саслушање Шмита

Одбијен приједлог одбране за саслушање Шмита

89
0

Судија Сена Узуновић је на данашњем рочишту на суђењу предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора „Службеног гласника Српске“ Милошу Лукићу, одбила приједлог одбране за саслушање Кристијана Шмита, предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића и Мајкла Гестингера.

Прихваћени су приједлози одбране предсједника Републике Српске за саслушање предсједника Вијећа народа Републике Српске Сребренке Голић и генералног секретара предсједника Републике Српске Јелене Пајић Баштинац, те одређени материјални докази.

Прихваћен је и приједлог одбране Лукића за саслушање генералног секретара Владе Српске Далибора Панића и генералног секретара Народне скупштине Борана Босанчића.

Одбране предсједника Српске и в.д. дриректора „Службеног гласника“ најавиле су да ће, између осталог, доставити као документе дописе Владе Српске Савјету безбједност УН, документе са сједнице Вјећа народа Републике Српске, записник са саслушања Драгана Кременовића, акте са сједнице Савјета безбједности УН из 1997. године, акт Парламентарне скупштне Савјета Европе, те акте Окружног суда у Бањалуци.

На данашњем рочишту Тужилаштво БиХ је наставило са улагањем материјалних доказа о којима ће Суд БиХ накнадно одлучивати.

Између осталог, достављен је дјеловодник из „Службеног гласника“ о којем је говорила свједок Милка Девушић на прошлом рочишту, записник о одузетим добровољно предатим предметима, те десетак копија докумената аката са прилозма из ОХР-а чије је копије овјерио нотар, а на шта су реаговали адвокати Горан Бубић и Миљкан Пуцар који су истакли да ти документи нису аутентичн, јер улога нотара није да преводи.

Тужилаштво БиХ је доставило и изводе из казнених евиденција гдје је констатовано да ни Додик ни Лукић нису осуђивани.

Судија Сена Узуновић је рекла да ће се Суд о доказима Тужлаштва накнадно изјаснити.

Као потврду да је Шмит високи представник у БиХ, Тужилаштво је доставило Суду БиХ допис Минстарства иностраних послова у Савјету мнистара.

На данашњем рочишту Тужилаштво БиХ је завршило са извођењем својих доказа, а наредно је заказано за 19. јун у 13.00 часова, када ће одбрана почети са изношењем доказа.

Одбрана Лукића и Додика приговорила је Суду БиХ због улагања одређених аката из ОХР-а који су преведени и овјерени код нотара, истичући да је нотар прекршио Закон о нотарима.

Приликом заказивања наредног рочишта Узуновићева је навела да не може да се одржи наредне седмице због јунског семинара, те да одбрана треба да се изјасни и о годишњим одморима на које судије и тужиоци иду од 22. јула двије седмице.

Додик је питао да ли он и Лукић имају право на годишњи одмор.

„Ми нисмо још осуђени, па питам да ли имамо право на годишњи одмор“, упитао је Додик.

Узуновићева је навела да о томе треба да се усагласе са браниоцима.

ИЗВОРсрна, фото Фокус.ба
Претходни текстПаљење свијећа у свим градовима Српске, уколико се усвоји резолуција о Сребреници
Сљедећи текстХризостом: Обнова историјског фочанског храма велика радост