Насловна Најновије Колико је живих људи уписано на списак сребреничких жртава? (ВИДЕО)

Колико је живих људи уписано на списак сребреничких жртава? (ВИДЕО)

76
0
Мешетари из бошњачког народа тражили су нам милионски износ, да би доставили списак од 437 лица бошњачке националности који су живи, а уписани су у Меморијалном центру Поточари, као наводне жртве, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик. 
 
Додик поздравља намјере надлежних правосудних органa да покрену истрагу о тим манипулацијама.
 
Окружно тужилаштво у Бијељини, најавило је формирање предмета након медијских написа о живим особама које су у бази ЦИПС-а, а воде се као убијени у протеклом рату у Сребреници.
 
Бошњачки и наратив дијела међународне заједнице о сребреничком „геноциду“, озбиљно је уздрман подацима о живим бошњачким жртвама. Информација да су имена 87 лица уклесана на зиду Меморијалног центра у Поточарима, а евидентирана су у бази ЦИПС-а као живи – биће предмет истраге бијељинског Тужилаштва.
 
Предсједник Српске каже да је било крајње вријеме да неко реагује.
 
– Поставља се питање колико је оних који не живе у БиХ, нису корисници ЦИПС-а, а живе у рецимо Њемачкој, Канади, живи су и воде се на тим плочама. Видимо атмосферу у Сарајеву, љутњу што се то ради… па то је чињеница, зна се да тамо на плочи стоји име шофера из општине који је жив, па довољно је једно само име, а камоли 87 – каже Додик.

Предсједник Скупштине Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске Бранимир Којић, упорно износи манипулације у вези с бројем укопаних у, како каже, војничком гробљу Поточари. Међу уписаним жртвама су припадници тзв. Армије БиХ страдали током цијелог рата у Сребреници, попут оца актуелног директора Меморијалног центра, који је сахрањен као жртва из јула 1995. године, а погинуо је 1992. године. Због тога је добио кривичну пријаву од директора Меморијалног центра Поточари, Емира Суљагића.

– Мој отац је убијен на свом огњишту, а његов је убијен у нападу на српско село и сада њему смета што смо га демаскирали, што је сахрањен као жртва наводног геноцида. Смета му што износимо истине и на овај начин покушава да ме ућутка, а морам да кажем да ме неће ућуткати. Сваку информацију износићу јавно и говорићу – поручује Којић.

Истрага Окружног тужилаштва Бијељина, тек треба да утврди тачан број живих људи који се и данас воде као убијени у Поточарима. Питање је колико ће то промијенити оцјену догађаја у Сребреници, али, свакако, говори о моралном кредибилитету аутора тог списка.

– Ми располажемо информацијом да се ради о 400 имена живих људи, неки су у међувремену умрли, а муслимански мешетари који су нам то доставили, тражили су нам озбиљан новац да саопште судбину сваког страдалог. Једном су нам дошли и тражили милионски износ, да нам доставе списак од 437 живих људи на плочама – наводи Додик.

Адвокат Миодраг Стојановић, каже да су неки људи два пута уписани у списак умрлих.

– Рецимо Хоџић Реџо, па онда поново уписан у списак као Хоџић Реџеп, јер зависи од тога ко је давао податке о несталој особи. Тај број је знатно већи од овог податка – тврди Стојановић.

На манипулације са евиденцијама несталих Бошњака у Подрињу, указивали смо и раније. Примјера ради, Расим Дурић из Власенице, према пријави МК ЦК нестао је 15. августа 1992. године, док се у бази података Међународне организације ИЦМП-а води да је нестао 11. јула 1995.

ИЗВОРртрс
Претходни текстОтворене Игре БРИКС-а: Српску представљају 64 спортиста (ФОТО+ВИДЕО)
Сљедећи текстОдговор Српске на нападе из Амбасаде САД: Имовина припада ентитетима