Насловна Најновије У Београду академија поводом 25 година од битке на Кошарама

У Београду академија поводом 25 година од битке на Кошарама

66
0

Поводом обиљежавања 25 година од битке на Кошарама, данас ће у Београду бити одржана комеморативна академија, најављено је из Владе Србије.

Академија ће почети у 18.00 часова у „МТС дворани“, а организатор је Одбор Владе Србије за његовање традиције ослободилачких ратова Србије.

Из Народне скупштине Републике Српске најављено је да ће обиљежавању 25 година од битке на Кошарама присуствовати и предсједник парламента Српске Ненад Стевандић.

Битка на Кошарама једна је од најчувенијих у савременој српској историји, када су припадници терористичке ОВК уз помоћ НАТО авијације и албанске војске намјеравали да заузму караулу Кошаре од Војске Југославије, а потом направе коридор за копнену инвазију из правца Албаније.

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла до 14. јуна 1999. године у рејону граничног прелаза Раса Кошарес, на граници тадашње СР Југославије и Албаније.

Напад је покренут у три правца према врху Раса Кошарес, ка караули Кошаре и према врху Маја Глава.

Битка је трајала све до потписивања Кумановског споразума и повлачења Војске Југославије са Косова и Метохије.

Упркос огромним напорима ОВК и њихових западних покровитеља и заузимању локација од терориста, Војска Југославије успјела да стабилизује фронт на другој линији одбране и спријечи даље напредовање, односно копнену инвазију на СР Југославије.

Током два мјесеца борби погинуо је 21 официр и подофицир, 50 војника на одслужењу војног рока, 13 активних војника и 24 добровољца, док је рањено 256 бораца.

Иако не постоје прецизни подаци о губицима непријатеља, процјењује се да су вишеструко већи.

Осим ОВК у нападу на Кошаре учествовале су Оружане снаге Албаније које су артиљеријском ватром пружале подршку терористима на терену, као и летјелице Сјеверноатлантске алијансе које су константно извиђале и бомбардовале положаје Војске Југославије и вршиле корекцију артиљеријске ватре.

Захваљујући филму „Ратне приче са Кошара“ и другим документарним филмовима, свједочењима учесника битке, нарочито покојног генерала и команданта 549. моторизоване бригаде Божидара Делића, сачувано је сјећање на све борце који су дали животе за одбрану земље и тиме спријечили копнену инвазију на СР Југославију.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстБратунац: Отварање сајма “Дани малине 2024“
Сљедећи текстНајава обуставе саобраћаја због радова у Његошевој улици