Насловна Најновије Хапшења у Граничној полицији БиХ због организованог криминала, Галић побјегао у Хрватску...

Хапшења у Граничној полицији БиХ због организованог криминала, Галић побјегао у Хрватску (ВИДЕО)

130
0

Хапшења због организованог криминала и шверца акцизних производа – по налогу Тужилаштва БиХ, службеници СИПА, у сарадњи са МУП-ом Републике Српске, слободе су лишили Благоју Миловића, помоћника командира Јединице Граничне полиције Требиње и држављанина БиХ и Хрватске Ивицу Бага.

Због дојаве, хапшење је избјегао замјеник директора СИПА Зоран Галић. Сумња се да је побјегао у Хрватску.

Тужилаштво сумњичи Галића за злоупотребу положаја и примање дара у вријеме док је руководио Граничном полицијом БиХ.

Истражиоце Тужилаштва и СИПА до осумњичених је усмјерила Скај апликација. Распакована крипта граничног полицајца Благоја Миловића из Требиња, између осталог, доказује дојаве шверцерима цигарета о распореду граничара између БиХ и Црне Горе.

Ивица Баго, вишеструки је повратник у вршењу кривичних дјела. Хрватски УСКОК га је најмање два пута хапсио због злоупотреба у привредном пословању, утаје пореза и кривотворења службених исправа. Посљедњи пут у априлу ове године. Мјесец касније пуштен је уз кауцију и пребјегао у БиХ. Ухапшен је у свом дому у Грудама.

У полицијској акцији, у којој учествују и припадници Европола, извршен је претрес стамбених објеката и превозних средстава која су користила осумњичена лица на подручју Требиња, Берковића, Посушја, Стоца и Груда. Изузети су докази.

– Одузето је једно путничко возило, већи број мобилних телефона, носача СИМ картица, роковника, преносних рачунара, носача дигиталних медија и службених докумената – саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Докази су пронађени, али не и сви осумњичени. Бивши директор Граничне полиције и актуелни замјеник директора СИПА Зоран Галић није био у породичном дому у Посушју када су му на врата покуцали потчињени службеници. Информације о хапшењу су процуриле, а Галић је још јуче напустио БиХ и илегално прешао у Хрватску. Чак је и члан тамошње регионалне оперативне групе Зебра, формиране с циљем борбе са кријумчарима миграната.

– Истрагом је, поред других особа, обухваћен замјеник директора СИПА Галић Зоран због сумње у извршење казнених дјела примања дара и других облика користи и злоупотребе положаја или овлаштења у периоду док је обављао дужност директора Граничне полиције БиХ – навео је портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Истражиоцима је споран аутомобил пасат који је, незванично, Галић добио на поклон, од херцеговачких шверцера цигарета и резаног дувана. Сада воде још једну истрагу – осим о организованој групи која је нелегално трговала акцизним производима и о инсајдеру у властитим редовима који је Галићу доставио информације о планираном хапшењу. Док у Граничној полицији ћуте о хапшењу свог службеника, ни из СИПА нема много детаља. Тек изражена спремност о обрачуну са криминалом па и у властитим редовима.

– Став Агенције је да нико није заштићен пред законом и да ће сви они који се огријеше о закон одговарати. СИПА има снагу и капацитета да се супротстави свим тим изазовима, па и појединцима из својих редова који су прекршили закон – рекла је службеница СИПА Наташа Тешановић Шојић.

Зоран Галић на радном мјесту посљедњи пут је виђен у петак, а како сазнајемо, администрацији Агенције најавио је одлазак на лијечење. Колико ће одсуство трајати, непознаница је, с обзиром на то да посједује и хрватско држављанство, а Хрватска своје држављане не испоручује другим земљама. Из Тужилаштва БиХ речено је да се наставља истрага у овом предмету корупције високог нивоа. Примарна законска активност је саслушање ухапшених Миловића и Баге.

ИЗВОРртрс
Претходни текстУсвојен Консолидовани извјештај о извршењу буџета
Сљедећи текстЂоковић против Де Минора за полуфинале Вимблдона