Насловна Најновије Метеоролог Ђорђевић за Радио Источно Сарајево: Смањење температура можемо очекивати послије 21....

Метеоролог Ђорђевић за Радио Источно Сарајево: Смањење температура можемо очекивати послије 21. јула

174
0

У протеклом периоду у градовима широм Републике Српске и Федерације Босне и Херцeговине, измјерено је изнад 35, до 39, а понегдје и 40 степени Целзијуса. Најтоплији град у претходном периоду био је Мостар, гдје је највиша дневна температура достигла изнад 40 степени Целзијуса, рекла је метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Милица Ђорђевић.

На питање да прокоментарише нагле промјене времена, од кишних периода и временских непогода, до изузетно високих тропских температура, Ђорђевићева је нагласила да су то ектремне појаве, које угрожавају људску безбједност и безбједност материјалних добара. 

– Овако високе температуре су посебно изазовне за дјецу, хроничне болеснике и старије особе, које би дефинитивно требало да се припазе у најтоплијем дијелу дана, који сада траје од 11.00 ч. до чак 18.00 часова, навела је Ђорђевићева.

Према ријечима Ђорђевићеве, смањење температура можемо очекивати послије 21. јула, а средином наредне седмице, у појединим градовима су предвиђене температуре и преко 42 степена Целзијуса.

Метеоролог Милица Ђорђевић нагласила је да се у односу на претходном тридесетогодишњем периоду, клима у земљама Балкана драстично промијенила.

– Забиљежен је пораст средње температуре за преко 2 степена , што је нарочито много, с обзиром на чињеницу да је ријеч о тридесетогодишњем периоду. – додала је метеоролог Ђорђевић.

Ђорђевићева је у име Републичког хидрометеоролошког завода позвала грађане да се придржавају савјета надлежних институција, те савјетовала да смање активности током најтоплијег дијела дана и бораве у хладовини или климатизованим просторијама.

ИЗВОРРТВИС, фото: Глас Српске
Претходни текстКошарац: Имовина БиХ не постоји
Сљедећи текстЦвијановић: Бећировић искористио Сребреницу да би распламсао мржњу према Србима, Српској и Србији